Güney Kore’deki skandal iktidardan istifalara neden oldu

Güney Kore’deki skandal iktidardan istifalara neden oldu

Güney Kore son bir kaç haftadır ‘Choi Soon-sil’ skandalı ile çalkalanıyor.

Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin 40 yıllık arkadaşı Choi Soon-sil, resmi görevi olmadığı halde Devlet Başkanı’nın önemli konuşma metinlerini kaleme alması ve Park ile olan arkadaşlığını kullanıp, kendine yakın vakıflar üzerinden kişisel servet elde etmesinin ortaya çıkması ile halk sokaklara döküldü.

Hemen hemen her gün gösteri yapıldığı Güney Kore’de Cumartesi günleri yapılan protestolara katılanların sayıları 1 milyonu bulmaya başladı.

Skandalın deştikçe büyümesi Devlet Başkanı Park’ın Saenuri Partisi’nde de tartışmalara neden oldu. Parti yönetimini Park’ın yanında dururken, bu durumdan rahatsız parti içindeki bölge valileri ve vekiller artık memnuniyetsizlerini gizlememeye başladılar.

Güney Kore’deki en büyük bölge olan Gyeong-gi Bölge Valisi Nam Kyung-pil ve Seul Milletvekili Kim Yong-tae bugün partilerinden istifa ettiler. Uzmanlar, ikilinin istifasını başka istifaların da izleyeceğini, mecliste grup kurabilecek kadar yeni bir partinin kurulacağını ön görüyor.

Güney Kore Meclisi’nde bir sağ parti Saenuri Partisi’ne karşılık 3 sol parti bulunuyor. İktidar partisi Saenuri Partisi’nin bölünmesi durumunda, Güney Kore’de uzun bir aradan sonra mecliste 2 sağ parti faaliyet göstermiş olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.