Guardian: Makdisi CIA’in emrinde

Guardian: Makdisi CIA’in emrinde

İngiliz Guardian gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la bağlarını kopardığı iddia edilen Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi’nin ABD’li istihbarat yetkililerinin yardımıyla Washington’a kaçtığını ve CIA’nın emrine girdiğini bildirdi.

Makdisi’nin yaklaşık bir aydır Washington’da bulunduğunu belirten gazete, Kasım ayı sonunda Suriye’den Lübnan’ın başkenti Beyrut’a geçen Makdisi’nin o dönemde ‘sığınma talebi’ için ABD’ye kaçtığı iddialarını sayfalarına taşıdıklarını hatırlatıp, bu iddianın artık teyit edildiğini bildirdi. Haberde, Makdisi’nin ABD’ye nasıl ulaştığı ile ilgili detayların henüz bilinmediği belirtildi.

Guardian, Makdisi’nin Washington’a kaçmasıyla ilgili danıştıkları ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) yorum yapmaktan kaçındığını belirtti. Gazete ayrıca, bir aydır yürütülen sorgular sayesinde istihbarat yetkililerinin rejimin çekirdek grubu hakkında daha detaylı bilgilere ulaştığını da yazdı. Haberde, Hicap ve eski General Manaf Tlass’ın sorgularının Suriye’deki karar alma mekanizmalarına bakışı şekillendirdiği de belirtildi.

İngiltere Makdisi’nin Beyrut’tan sonra İngiliz sınırlarına geçtiği iddialarını yalanlamış, Lübnanlı yetkililer ise Makdisi’nin ailesiyle birlikte Beyrut’ın Hıristiyan mahallelerinden birinde kaldığını ya da yakalanıp Suriye’ye gönderilmiş olabileceğini öne sürmüştü. Suriyeli yetkililer de, Makdisi’nin rejimden kopmadığını, devlet izniyle “üç aylık izne ayrıldığını” savunmuştu. Lübnan’da Hizbullah yanlısı bir televizyon kanalı, Makdisi’nin görevden uzaklaştırıldığını iddia etmişti.

İddialar doğru ise Makdisi, Ağustos ayında Ürdün’e kaçan Suriye eski Başbakanı Riyad Hicab’tan sonra rejimle bağlarını koparan en üst düzey yetkili oldu. Suriye Dışişleri Bakanlığı eski Sözcüsü Makdisi, Esad’ın en yakın çevresinden bir isim olmasa da rejimin verdiği mesajlarda söz sahibiydi, gizli ve hassas meselelere de hakimdi. Suriye’nin Londra Büyükelçiliği’nde üst düzey diplomat olarak görev alan Makdisi, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Enformasyon Bakanı Adnan Mahmud ile de son 18 ay boyunca yakın çalışıyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.