Greta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülkeyi UNICEF’e şikayet etti

Greta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülkeyi UNICEF’e şikayet etti

Ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele gücünü arttırmak ve mücadele stratejilerini güçlendirmek hedefiyle yeni yollar ve pratik yöntemler bulmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler İklim Hareketi Zirvesi ABD’nin New York şehrinde toplandı.

Hükümet, iş dünyası ve sivil toplum liderlerinin biraraya geldiği zirvede katılımcılar küresel çaplı bu dev soruna dikkat çekmek ve harekete geçmek için önemli adımlar atıyor. Zirvede konuşulan ve öne çıkan haberleri canlı bloğumuzdan takip edebilirsiniz.

Aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de bulunduğu 15 çocuk beş ülke hakkında iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli adımları atmadıkları gerekçesiyle UNICEF’e şikayet etti. Uluslararası hukuk şirketi Hausfeld tarafından hazırlanan ve Earthjustice adlı yardım kuruluşu tarafından desteklenen dilekçede yaşları 8 ile 17 arasında değişen farklı milletlerden 15 çocuğun imzası bulunuyor. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’e iletilen şikayet dilekçesinde Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Almanya, Brezilya ve Arjantin yer alıyor.

Dilekçe sahipleri şikayetlerinde iklim değişikliğinin kendi hayatlarına olan etkisini aktardı. Dilekçede orman yangınları ve sel nedeniyle ölümle mücadele vermek ve komşularını kaybetmekten, geleneksel yaşam şekillerinin değişime uğramasına, hava kirliliği, kirlenen denizler, kuraklığın neden olduğu zorlukların yanı sıra günümüz ve gelecekle ilgili yaşadıkları endişe ve depresyona ilişkin örnekler anlatılıyor.

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin uygulanmasını gösetmekle sorumlu olan BM Çocuk Hakları Komitesi’nce değerlendirilecek olan şikayet dilekçesi komite tarafından kabul görürse adı geçen ülkelerden şikayetlerle ilgii cevap vermeleri istenecek. Amerika Birleşik Devletleri dışında dünyadaki bütün ülkelerin sözleşmede imzası bulunuyor.

İklim aktivisti Greta Thunberg : Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız

İngiltere’den fosil yakıt kullanmadan yelkenli tekneyle Atlantik Okyanusu’nu geçerek New York’a gelen ve İklim Zirvesi’ne katılan İsveçli iklim aktivisti 16 yaşındaki Greta Thunberg, duygusal konuşmasıyla liderleri sert şekilde eleştirdi.

Thunberg konuşmasında “Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cesaret.”‘ ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğine bir süredir dikkati çektiğini ve ancak liderlerin bunu görmezden geldiğini belirten Thunberg, şunları kaydetti:

“Buruya gelip her şeyi yaptığınızı söylüyorsunuz. Gerçekten durumun ciddiyetini anlıyorsanız ve halen harekete geçmiyorsanız bu şeytan olduğunuzu gösterir ama buna inanmak istemiyorum… Bizi hayal kırıklığına uğratıyorsunuz ama gençler artık sizin ihanetinizin farkına vardı. Gelecek nesillerin gözü sizin üstünüzde olacak.”

Rusya’dan Paris İklim Anlaşması’nın kabülüne doğru büyük adım

Dünyanın dördüncü en büyük sera gazı salımı yapan Rusya’dan Paris İlkim Anlaşması’nın kabulne yönelik önemli bir adım geldi.

Katar’dan iklim değişikliği mağduru ülkelere 100 milyon dolarlık destek

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında gelişmekte olan küçük ada devletleri ve az gelişmiş ülkelere 100 milyon dolarlık destek vereceğini açıkladı. Şeyh Temim, BM İklim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, ülkesinin, Paris İklim Anlaşması’nın başarılı olması için elinden geleni yaptığını söyledi.

Fransa’dan yağmur ormanlarının korunması için 500 milyon dolar ek bağış

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, büyük uluslararası bağışçıların yağmur ormanlarının korunması için ek 500 milyon dolarlık bir yardımda bulunacağını belirtti.