Gazze’ye en kanlı saldırı

Gazze’ye en kanlı saldırı

İsrail, Gazze’ye salı günü başlattığı hava saldırılarının şiddetini her geçen gün artırıyor. İsrail ordusu dün bölgede 320’den fazla hedefi vurdu. En kanlı saldırının yaşandığı Han Yunus şehrinde aynı aileden 5’i çocuk sekiz kişi hayatını kaybetti. Üç günde en az 85 Filistinli katledilirken, yaralı sayısı 550’ye ulaştı.

İsrail, dünyada en sık nüfusun yaşadığı yerlerden biri olan Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanı yoğunlaştırırken ölü sayısı da artıyor. İsrail ordusu dün gece yarısından sonra Gazze’de en az 322 noktayı vurdu. Salı gününden bu yana vurulan hedef sayısı 750’yi aşarken hayatını kaybeden Filistinli sayısı ise en az 85 oldu. Yaralı sayısı ise 550’yi buldu. Filistin Sağlık Bakanlığı, ölenlerin yarısının kadın ve çocuk olduğunu açıkladı. Bunlar arasında 18 aylık Muhammed bebek de var, 80 yaşındaki Gazzeli bir nine de var. Dünkü saldırılarda en az 20 kişi ölürken Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta yerle bir edilen bir evin enkazından trajedi çıktı. Han Yunus’a şafak vakti düzenlenen hava saldırısında sekiz kişilik Filistinli El Hac ailesi katledildi. Enkaza yardım için koşan Gazzeliler, aynı aileden beş çocuğun cansız bedeniyle karşılaştı. Sekiz kişilik ailenin öldüğü saldırı, salı gününden bu yana tek bombardımanda yaşanan en büyük can kaybı oldu.

DÜNYA KUPASI MAÇI İZLENEN KAFEYE BOMBA

Operasyonu, ‘Hamas’ın roket saldırılarını durdurmak için’ başlattığını duyuran İsrail’in dünkü hedefleri arasında Gazze’deki bir kafe de vardı. Kafede Arjantin-Almanya Dünya Kupası yarı final maçını izleyen Filistinlilerden en az sekizi hayatını kaybetti. İsrail bombardımanında şimdiye dek 120’den fazla ev yıkılırken birçok hükümet binası da vuruldu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırıları telin ederken, “Bu bir katliamdır. Tüm aile fertlerinin öldürülmesi, İsrail’in Filistin halkına karşı soykırımdır. Bu savaş Hamas’a ya da herhangi bir gruba karşı değil, Filistin halkına karşıdır.” dedi.

 

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: ÖNEMLİ BAŞARI ELDE ETTİK

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon ise sivil kayıplara rağmen operasyonu “önemli başarı” olarak değerlendirirken, “(Filistinliler) gerilimin kendi yararlarına olmadığını anlayıncaya dek devam edeceğiz.” dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor da hava saldırılarında ölen Filistinlilerden Hamas’ı sorumlu tutarak, “Hamas evlerin, caddelerin ve mahallelerin içinden roket ateşliyor.” savunmasını yaptı. Gazze sınırına asker, tank ve zırhlı araç yığan İsrail hükümeti, göreve çağırmak için yetki aldığı 40 bin yedek askerden yarısının orduya katıldığını açıkladı. İsrail ordusunun bölgeye yönelik muhtemel bir kara harekâtı için hazırlandığı belirtilirken kabinenin dünkü toplantıda bunun detaylarını görüştüğü iddia edildi.

İsrail’in kanlı saldırılarına roketlerle cevap vermeye çalışan Hamas ise dün Tel Aviv, Beerşeba, Aşkelon gibi şehirleri hedef aldı. Gazze’den fırlatılan roketlerin yüzde 90’ı İsrail’in “Demir Kubbe” adı verilen füze savunma sistemi tarafından havada imha edildi. Hamas saldırılarında şimdiye dek ciddi şekilde yaralanan ya da ölen olmadı. Hamas’ın elinde Suriye ve İran’dan temin edilen az sayıda M302 füzelerinin bulunduğu, cephaneliğin büyük kısmını ise el yapımı roketlerin oluşturduğu ifade ediliyor.

MISIR, REFAH KAPISINI YARALILARA AÇTI

Mısır, geçen seneki darbenin ardından kapattığı Refah Sınır Kapısı’nı, yaralılar ve tıbbi yardımların geçişine açtı. Kahire’nin dün aldığı karar ile yıllardır abluka altındaki Gazze’nin dünyaya açıldığı tek yer olan Refah Sınır Kapısı’nı sadece yaralı Filistinlilerin hastanelerde tedavisine geçiş için izin verilecek. Ayrıca Gazze’ye tıbbi yardımların da götürülmesine müsaade ediliyor. Mısır Sağlık Bakanlığı, yaralıların Refah kapısından alınarak hastanelere götürülmesi için sınıra 30 ambulans gönderdi. Ayrıca El Ariş ve Şeyh Zuid şehirlerindeki hastanelere takviye doktorlar gönderildi. Başkent Kahire’de de 4 hastanenin yaralı Filistinlileri kabul etmeye hazır hale getirildiği aktarıldı.

ATEŞKES İÇİN TELEFON DİPLOMASİSİ

Kasım 2012’de sekiz gün süren çatışmalardan bu yana Gazze’de görülen en ciddi krizle ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırıları kınarken, İsrail’e itidal çağrısı yaptı. Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Gazze bıçak sırtında.” dedi. Ateşkes için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi aradığını, İsrail, Filistin Mısır, Suudi Arabistan ve Katar liderleriyle telefon diplomasisi yürüttüğünü söyledi. İsrail ise ateşkesi ‘düşünmek’ için önce Hamas’ın roket saldırılarına son vermesini şart koşuyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.