Gazze’de silahlar şimdilik sustu ama katliamın yaraları kanıyor

Gazze’de silahlar şimdilik sustu ama katliamın yaraları kanıyor

Gazze’de salı sabahı ilân edilen 72 saatlik ateşkesin ikinci gününde İsrail ile Hamas, Mısır’ın başkenti Kahire’de dolaylı müzakereleri sürdürürken, Filistin halkı da katliamın yaralarını sarmaya çabalıyor.

Büyük yıkım nedeniyle yaklaşık 460 bin Filistinli evlerini terk ederek kamplara yerleşmişti. Bunların bir kısmı can korkusuyla evlerine dönemezken, bazıları da küçük gruplar hâlinde yollara düştü. Kendi evlerinin yıkılmayan az sayıda binanın arasında olması umuduyla yatak ve yorganlarını eşek arabalarına yükleyerek yola çıkan savaş mağdurları, yolu bulmakta dahi zorlandı. Yer yer tamamen yıkılarak dümdüz olan ve bir kısmı da yaşanmaz hâle gelen binaların arasından geçen Filistinliler, elektrik direklerinin de yardımıyla tanınmaz hâle gelen evlerini bulmaya çalıştı. Reuters haber ajansına konuşan marangoz Mahmud el-Magani, “Galiba atölyem şuradaydı. Ama sahiden emin olamıyorum.” dedi.

KAHİRE’DE MÜZAKERE TURLARI

Başta Hamas ve İslami Cihad örgütü olmak üzere Filistinli grupları ve İsrail’i temsil eden heyetler dün Mısır’ın başkenti Kahire’deydi. Hamas’ı güvenlik tehdidi olarak tanımladığı halde arabuluculuk rolünü üstlenen Mısır, yüz yüze görüşmeyi kabul etmeyen heyetler arasında mekik diplomasisi yürüttü. Filistin tarafı, İsrail ve Mısır işbirliğinde sürdürülen Gazze ablukasının kaldırılmasını ve 3 İsraillinin öldürülmesi üzerine tutuklananlar da dâhil olmak üzere Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasını istiyor. Filistin halkının can kayıplarının haricinde 6 milyar dolarlık da maddi kaybı bulunuyor. Ablukanın kalkması, inşaatların başlayabilmesi için hayati önemde. Filistin’in bu taleplerini reddeden İsrail ise Hamas’ın silah bırakmasını isterken, içeriye girmesi muhtemel çimentonun sınır aşan tünel inşaatlarında kullanılmayacağından emin olmak istiyor.

Günün ilerleyen saatlerinde İsrailli bir yetkiliden ateşkesi uzatma yönünde bir açıklama geldi. Yetkili, “Şu anki şartlar altında İsrail, ateşkesi uzatmaya hazır olduğunu açıkladı.” dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, ateşkesin ne kadar süreceğine dair net bir bilgi vermedi.

8 Temmuz günü İsrail’in Gazze’yi bombalamasıyla başlayan operasyon çoğu sivil toplam bin 867 Filistinlinin ölümüne neden oldu. İsrail de 64’ü kara operasyonundaki askerler, 3’ü sivil olmak üzere toplam 67 kayıp verdi.

ABD’nin eski başkanlarından Jimmy Carter, bir dergiye yazdığı makalesinde Avrupa Birliği ve ABD’den, Hamas’ı sadece askerî değil, meşru bir siyasi güç olarak da tanımaları gerektiğini yazdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.