Gazze’de kan durmuyor

Gazze’de kan durmuyor

Mısır arabuluculuğundaki müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından Gazze’ye saldırmaya devam eden İsrail, dün de kente en az 25 hava saldırısı düzenledi.

Gazze sağlık görevlileri İsrail’in saldırılarında 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Gazze’de İsrail’in kanlı operasyonunun başladığı 8 Temmuz tarihinden bu yana çoğu kadın ve çocuktan oluşan can kayıplarının sayısı 2 bin 100’ü aştı. İsrail’in ağır silahlarla haftalardır bombaladığı 1,8 milyonluk kentte, 425 bin kişi de canlarını kurtarmak için evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2007 yılında yapılan seçimle Gazze’de iktidara gelen Hamas ise İsrail’in saldırılarına el yapımı füzelerle karşılık vermeye devam etti. Aşdod kentindeki bir sinagoga isabet eden bir füzenin üç sivili yaraladığı bildirildi. İsrail yetkililer, Gazze’den atılan füzelerin birinin dört yaşındaki bir çocuğu öldürdüğünü duyurdu.

Cenaze törenlerini ve sivilleri dahi vurmaktan kaçınmayan İsrail’in son günlerde daha çok Hamas’ın lider kadrosunu hedef aldığı belirtiliyor. Emri Tel Aviv’den verilen saldırılarda salı günü Filistinli grubun en üst düzey askeri yetkilisi olan Muhammed Dayf’in eşi ve 7 aylık bebeği hayatını yitirmişti. Önceki günkü saldırılarda da üst düzey üç komutanın öldüğü bildirilmişti. İsrail, hayatını yitiren üç komutanın Hamas’ın askeri kabiliyetlerini artırmada ve kendi topraklarına ulaşan tünelleri kazma fikrinde önemli pay sahibi olduğunu söylüyor. Ayrıca ölen Hamas yöneticilerinden birinin Gazze’de 5 yıldan fazla rehin tutulan Gilad Şalid isimli İsrailli askerin kaçırılmasında da rolü olduğu bildiriliyor.

Hamas ‘işbirlikçi’ dedi, 18 kişiyi infaz etti

Lider kadrosundan üç ismi önceki gün İsrail’in hava saldırılarında yitiren Hamas, Tel Aviv’le işbirliği içinde olmakla suçladığı 18 kişiyi dün infaz etti. Sabah saatlerinde 11 kişi, elleri bağlanarak öldürüldü. Grup tarafından yönetilen El Rai internet sitesinden yapılan açıklamada, “Son yaşanan olaylar bizi böyle kararlar almaya zorladı.” ifadelerine yer verilirken, işbirlikçilikle suçlanan kişilerin savunmalarına başvurularak “yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından” infaz edildikleri söylendi.

Cuma namazından sonra kent merkezindeki Ömeri Camii’nin yakınlarında 7 kişi daha aynı suçlamayla halka açık bir şekilde infaz edildi. Böylece Hamas, 90’lı yıllardan bu yana ilk kez halka açık infaz gerçekleştirmiş oldu. Ayman Şerif isimli görgü şahidi, 7 kişinin göğüslerine asılan bir kâğıtta işledikleri ifade edilen suçların yazılı olduğunu söyledi. Şerif, ateş eden maskeli kişilerin öldürülenlerle ilgili “Ruhlarını düşmana ucuz bir fiyata sattılar.” dediğini aktardı. İnfaz edilenler arasında iki kadının da bulunduğunu kaydeden Filistin İnsan Hakları Merkezi ise mahkûmların yargısız infaz edildiğini iddia ederek bunun son bulmasını istedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.