‘Gazze’de gördüğünüz her şeye ateş edin’ emri

‘Gazze’de gördüğünüz her şeye ateş edin’ emri

İsrailli askerlerin, geçen yaz düzenlenen kanlı Gazze saldırılarıyla ilgili anlattıkları, İsrail ordusunun hiçbir sınır tanımadan Filistinlileri hedef aldığını gösterdi.

Kudüs merkezli bir örgüte konuşan askerler, komutanlarından “Gördüğünüz her şeye ateş açın, cephanenizi kullanmaya çekinmeyin” emri aldıklarını belirtti.

İsrailli eski askerlerin kurduğu ‘Breaking the Silence’ (Sessizliği Bozmak) adlı sivil toplum kuruluşunun hazırladığı bir rapor, İsrail ordusunun geçen yıl Gazze’ye yönelik saldırılarında ne uluslararası hukuku ne de savaş hukukunu dikkate aldığını gözler önüne serdi.

7 haftada 2200’den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, hastane ve okullar  dahil sivil alanların yerle bir edildiği saldırıya katılan 60’ı aşkın askerin ifadelerine dayanarak hazırlanan raporda, İsrail ordusunun, dünyaya, “sivil kayıp olmaması için azami dikkat ediyoruz” demesine rağmen sivillerin canının hiçe sayıldığını ortaya koydu.

Raporda, Gazze’ye giren askerlere, “Gördüğünüz her şeyi tehdit olarak değerlendirin” emri verildiği, “cephanenizi kullanmaya çekinmeyin” denildiği, İsrail tanklarından hiçbir hedef ayrımı gözetmeksizin ateş açıldığı vurgulandı. İsrailli subayların, büyük can kayıplarını, 11 bin insanın yaralanmasını ve 500 bin kişinin evlerinden olmasını da “başarı” olarak değerlendirerek, “Gazze artık 5 yıl sakin kalır” dedikleri aktarıldı.

Breaking the Silence’a konuşan İsrailli bir çavuş, dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olan Gazze’de herkesin muharip olarak görüldüğünü anlattı. İsmi verilmeyen çavuş, komutanlarının, “Beyaz bayrak sallamadıkça gördüğünüz kişi tehdittir ve ateş etme yetkiniz var. Oradaki herkes müdahildir” dediğini söyledi.

Başka bir asker, çavuşun sözlerini destekleyen bir ifadeyle, sahada ilerleyen askerler için angajman kuralının, “Her şeye ateş açın. Kafasını kıpırdatmaya cüret eden kişi bir teröristtir” şeklinde olduğunu anlattı.

Bir diğer İsrailli çavuş da komutanlarının kendilerine, “Risk almıyoruz. Cephanemizi esirgemiyoruz, silahlarımızı boşaltıyoruz. Mümkün olduğu kadar (mühimmat) kullanıyoruz”  talimatı verdiğini anlattı.

Tank birliğinde görev yapan bir astsubay da, “Ateş açmak için herhangi bir sebebe gerek yoktu, ateş etmek için ateş ediyorduk.” dedi.

İNTİKAM AMAÇLI TANK ATEŞİ

Başka bir asker, bombardımanın ardından gittikleri meskun bölgelerde pencere ya da yüksek bir noktada bulunan Filistinlilerin herhangi bir delil olmaksızın “gözcü” olarak değerlendirip vurulması talimatı verildiğini ifade ederken,  bir diğeri de ellerinde sırf telefon bulunduğu gerekçesiyle iki Filistinli kadının öldürüldüğünü itiraf etti.

Raporda, İsrailli askerlerin sırf intikam almak amacıyla da ateş açtıkları dile getirildi. Refah’taki çatışmalara katılan bir İsrailli teğmen “Birçok kişi için motto, ‘Haydi günlerini gösterelim’ şeklindeydi” derken, bir diğer teğmen de bölük komutanının kendilerine gelerek bir arkadaşlarının öldüğünü ifade ettikten sonra, “Tanklarınıza atlayın, silah arkadaşımızın anısına yaylım ateşi açacağız” emri verdiğini anlattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.