Gazze’de ateşkes ilan edildi

Gazze’de ateşkes ilan edildi

İsrail ve Hamas ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in arabuluculuğu ile 12 saatlik ateşkes ilan etti. Kerry masaya iki taraf arasında 3 haftadır devam eden, çatışmaları sona erdirmek için oturmuştu. Gazze’deki çatışmayı sona erdirmek için Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu diplomatik görüşmeler Paris’te devam ediyor.

Gazze Şeridi’nde kalıcı ateşkes için, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon başta olmak üzere pek çok temsilci ile temaslarda bulunan ABD Başkanı John Kerry, tarafları sadece 12 saatlik insani ateşkes konusunda ikna edebildi. Yerel saat ile 08.00’de İsrail ordusundan yapılan açıklamada Savunma Bakanı, ateşkesin geçici olduğunu ve kara operasyonunun Batı Şeria’ya da genişletilebileceğini vurguladı. İsrail ordusunun açıklamasında ise Gazze Şeridi’ndeki tünelleri bulmak ve etkisiz hale getirmek için operasyonel faaliyetler devam edecektir.” denildi. İlan edilen bu geçici ateşkes Kerry ve Ban Ki-moon’un geçen haftadan bu yana sürdürdükleri yoğun diplomatik görüşmelerin bir sonucu. Geçen hafta Mısır’ın ateşkes planı üzerinden devam eden diplomatik temaslardan çatışmaların tamamen son bulmasına yönelik bir sonuç elde edilemedi. Gazze ile ilgili görüşmeler bugün ise Paris’te devam ediyor.  ABD Dışişleri Bakanı Kerry,  aralarında Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu çeşitli ülkelerin meslektaşlarıyla bir araya gelerek İsrail-Hamas çatışması konusunda ateşkes sağlanıp tarafların katılımıyla müzakerelerin başlatılmasına yönelik çabalarını sürdürecek. Ev sahibi Fransa’ın yanısıra,  AB, Türkiye ve Katar görüşmede bulunması beklenen Kerry, ateşkes ilan edilmesini ve bunun ardından tüm tarafların katılımıyla müzakerelerin başlatılmasını hedefliyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, John Kerry ile bir araya geldi. Twitter’dan açıklama yapan Davutoğlu, “Katar’da Filistinli taraflarla yaptığımız görüşmeler sonucunda ulaştığımız ortak metne İsrail evet dese idi şu an çok daha sağlam bir ateşkesi konuşuyor olacaktık. Şimdi, mevcut ateşkesi sürdürülebilir hale getirebilmek için Paris’teyim” dedi. Dışişleri Bakanı şöyle devam etti: “Gazze’de süren insanlık dramında ortak çabalarımızla geçici de olsa karşılıklı ateşkes kararına varılmış olmasından memnuniyet duyduk. Dün bütün gün Katar’da Filistinli taraflarla yaptığımız görüşmeler sonucunda ulaştığımız ortak metne İsrail evet dese idi şu an çok daha sağlam bir ateşkesi konuşuyor olacaktık. İsrail’in bu tutumu barış çabalarında ne kadar samimiyetsiz olduğunu ortaya koyuyor. Şimdi, mevcut ateşkesi sürdürülebilir hale getirebilmek için Paris’teyim. Amerikalı muhatabım John Kerry ve diğer meslektaşlarımla Gazze’de akan kanı durdurmak için temaslarda bulunacağım. 12 saatlik ateşkes sürecinde Gazze halkına insani yardım konusundaki faaliyetlerimizi de hızlandırıyoruz.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.