Gazze karanlığa gömüldü

Gazze karanlığa gömüldü

İsrail, Gazze’ye en ağır bombardımanını dün yaptı. 24 saat içerisinde 100’den fazla Filistinli hayatını kaybederken, bombalara hedef olan güç santrali kullanılamaz hale geldi. 1,8 milyon Gazzeli santral tamir edilene dek tamamen karanlıkta kalacak. Yaralıların elektrik olmadan nasıl tedavi edileceği ise bilinmiyor.

İsrail, İstanbul’un 15’te 1’i büyüklükte bir alanda yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını tüm şiddetiyle sürdürüyor. 8 Temmuz’da ağır bombardımanlarla başlatılan ‘Koruyucu Eşik Operasyonu’ 17 Temmuz’da da binlerce askerin bölgeyi işgaliyle büyük bir kara operasyonuna dönüştü. Saldırıların 22. gününde İsrail bombaları, Gazzelilere hayatı bundan sonra çok daha zorlaştıracak bir tahribata sebep oldu. Tamirinin aylar süreceği açıklanan bölgenin tek güç santralinin kullanılamaz hale gelmesi sonrasında şehir sakinlerinin elektriğe ulaşımı tamamen kesildi. Daha önce tahrip olan dağıtım hatları nedeniyle Gazzelilere zaten günde yalnızca 3 saat elektrik verilebiliyordu.

Dün İsrail’in 4. haftasında devam ettirdiği Gazze saldırısında en ağır bombardımanın yaşandığı gündü. Üç yakıt deposundan biri tanklarla vurulan güç santralinde büyük bir yangın çıktı. Yetersiz itfaiye personeli yangına müdahale etmeye çalışırken kara duman kalın bir sütun halinde göğe yükseldi. Saldırının can kaybı bilançosu tam olarak tespit edilemezken, Gazze elektrik dağıtım şirketi sözcüsü Cemal Derdasavi, 15 çalışanın içeride mahsur kaldığını açıkladı.

22 günü tamamlayan İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybeden Filistinli sayısı 1110’u, yaralı sayısı 6500’ü geçti. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre öldürülen her 4 Gazzeliden 3’ü sivil. İsrail de süreçte 53 askerini ve 2 sivil vatandaşını kaybetti. İsrail’de çalışan bir Taylandlı işçi de Gazze’den fırlatılan roketler nedeniyle canından oldu. Öte yandan Gazze’de yaşanan zulüm karşısında Latin Amerika ülkesi Şili, Tel Aviv Büyükelçisi Jorge Montero’yu bilgi almak ve İsrail’in operasyonlarını kınamak maksadıyla başkent Santiago’ya çağırdığını duyurdu.

BAŞBAKAN’IN EVİNİ DE VURDULAR

Gazze’deki Hamas hükümetinin başı İsmail Haniye’ye ait bir ev, hükümet binaları, Hamas’a bağlı El Aksa televizyon kanalı ve şehir merkezindeki bir cami de dün İsrail’in vurduğu yerler arasındaydı. Bureyc semti Belediye Başkanı Enes Ebu Selame, 70 yaşındaki babası ve 3 akrabası da evlerine yönelik saldırıda hayatını kaybetti.

İsrail, operasyonu Gazze’deki yer altı tünellerini imha etmek için yaptığını ve bunu tamamlamadan bölgeden çekilmeyeceğini söylüyor. İsrail basınına göre tespit edilen 31 tünelden 20’si şu ana kadar çökertildi. Hamas ise 2007’den bu yana hem İsrail hem de Mısır tarafından uygulanan abluka kaldırılmadan kalıcı ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan ediyor. Ablukaların kaldırılabileceği yönünde bir işaret bulunmazken, mevcut şartlarda gıda ve sağlık malzemesi sıkıntısı da yaşanan Gazze’de artık elektriğin de hiç olmayacak olması yaralıların tedavilerini daha da zorlaştıracak. Tamir ve yeniden inşa ise ablukalar kapsamında inşaat malzemelerine uygulanan kısıtlamalar nedeniyle neredeyse imkânsız.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.