G7 ülkelerinden Rusya’ya: Yeni yaptırımlar için hazır ol!

G7 ülkelerinden Rusya’ya: Yeni yaptırımlar için hazır ol!

ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkeleri Bürüksel’de bir araya geldi. G7 ülkeleri, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan güvenlik sorunlarından Mokova yönetimini sorumlu tutarak yeni yaptırımlar için gözdağı verdi.

G7 ülkeleri, Moskova’ya daha yapıcı bir politika izlemesini önerirken, aksi halde yeni yaptırımlar için hazır olduklarını belirtti. Daha önce grubun üyesi olan Rusya, Kırım’ı kendi topraklarına katmasının aradından gruptan ihraç edilmişti. Rusya’nın ihracının ardından ilk kez biraraya gelen G7 liderleri yaptıkları ortak açıklamada, “Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini ihlal etmeyi sürdürmesini hep birlikte kınıyoruz.” dedi.

Açıklamada Rusya’ya enerji sektörünü de kapsayan ticari ve mali yaptırımlar uygulanabileceği de bildirdi. G7 Rusya’dan; Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılan ve Petro Poroşenko’nun kazandığı cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu tanımasını, Ukrayna sınırındaki askeri birliklerin geri çekilme işlemini tamamlamasını, Ukrayna’ya silah akışını ve militanların girişini durdurmasını, silahlı isyancılar üzerindeki etkisini kullanıp bu kişilerin şiddetten vazgeçip silah bırakmalarını sağlamasını talep etti. Mart ayında Kırım’ın Rusya yönetimine geçmesinin ardından ABD ve AB bu ülkeye bazı yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Ancak bu yaptırımlar bazı Rus yetkililere seyahat yasağı uygulanması ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulması ile sınırlıydı.

UKRAYNA’YA 5 MİLYAR DOLARLIK ASKERİ YARDIM

Polonya’da Petro Poroşenko’yla G7 zirvesi öncesi bir araya gelen Başkan Barack Obama, Rusya’yı Ukrayna’daki saldırgan politikasından vazgeçmeye çağırdı. Obama Kiev yönetimine 5 milyar dolar askeri yardım sözü de verdi.

PUTİN: POROŞENKO İLE GÖRÜŞEBİLİRİM

Vladimir Putin ise Fransa Televizyonu’na yaptığı açıklamada Petro Poroşenko’yla haftasonu görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Putin, “Henüz elinde kan yok” dediği Poroşenko’nun, Ukrayna’nın doğusundaki gruplar ile diyalog kurabileceğini söyledi.

Cumartesi günü yemin ederek göreve başlayacak olan Poroşenko, Ukrayna’nın doğusunda af çıkarılmasını ve erken bölgesel seçimlere gidilmesini gündeme getirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.