G-20 zirvesi Antalya’da başladı: Zirvede son gelişmeler

G-20 zirvesi Antalya’da başladı: Zirvede son gelişmeler

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen G-20 zirvesi Antalya’da yapılıyor.

Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da yapılan G20 Zirvesi’ne katılan liderler, Fransa’nın başkenti Paris’te meydana gelen terör saldırılarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Paris’teki terör saldırısında 128 kişi hayatını kaybetmişti.

OBAMA-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi kapsamında Antalya’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, toplantı arasında uzun süre baş başa görüştü. Obama ve Putin’in zirve çerçevesinde daha sonra ikili görüşmesi bekleniyor.

G-20 AİLE FOTOĞRAFI

Antalya’da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’ne katılan devlet ve hükümet başkanları, aile fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saat 12.00’de ‘Resmi Karşılama Töreni’ ile başlayan G-20 Liderler Zirvesi’nde yer alan devlet ve hükümet başkanlarıyla ülkelerini temsil eden bakanlar, aile fotoğrafında biraraya geldi. Fotoğrafta zirvenin üyesi 19 ülke ve Avrupa Birliği ile davetli 6 ülke lideri de yer aldı.

AİLE FOTOĞRAFINDA KİM NEREDE?

EN ÖN SIRA (Soldan sağa):

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, Endonezya Başkanı Joko Widodo, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Peña Niete, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, AB Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker.

ORTA SIRA (Soldan sağa):

Malezya Başbakanı Necip Rezak, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İngiltere Başbakanı David Cameron, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Shinzô Abe, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius.

EN ARKA SIRA (Soldan sağa):

Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Roberto Avezedo, IMF Başkanı Christine Lagarde, ILO Genel Direktörü Guy Ryder, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong-Kim, OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, Finansal İstikrar Kurulu (FSB) Başkanı Mark Carney.

KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU İLGİ ODAĞI

Dünyanın en genç başbakanı olan Kanada Başbakanı Justin Pierre James Trudeau, G20 Zirvesi’de ilgi odağı oldu. Zirveye katılan bir çok kişi, eski boksör de olan Trudeau ile tanışarak fotoğraf çektirip sohbet etti. Justin Trudeau, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de tokalaşıp ayak üstü görüştü.

TERÖRÜN DİNİ VE IRKI OLMAZ

Antalya’da toplanan G20 liderleri, Paris’teki alçakça terör saldırılarını kınayarak, terörle mücadelede birlikte hareket etme taahhüdünde bulundu. Hazırlanan taslak sonuç bildirgesinde terörün hiçbir din, ırk ya da etnik grupla ilişkilendirilemeyeceğine de vurgu yapılıyor.Yabancı terör savaşçılarının ülkeler arasındaki hareketlerinden duyulan endişeyi dile getiren taslak metinde, sınır güvenliğinin artırılacağı belirtiliyor. Ayrıca terör gruplarının mali kaynaklarının kesilmesi için işbirliği, istihbarat paylaşımı ve hesapların dondurulması gibi uygulamaların süreceği kaydediliyor.

PUTİN’DEN TERÖRLE MÜCADE ÇAĞRISI

Antalya’da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 Zirvesi toplantısı öncesi BRICS(Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) üyesi ülke liderleriyle bir araya geldi. Rusya lideri toplantıda yaptığı açıklamada, terörle mücadele için tüm ülkelerin ortak çaba içinde olması gerektiğini ifade etti. Putin konuşmasında, “Biz hepimiz çok iyi biliyoruz ki terörizm tehdidi ile mücadele ve çatışmalar yüzünden evsiz kalan milyonlarca insana yardım, ancak uluslararası toplumun çabalarını birleştirmesi ile mümkün.” dedi. Rusya’nın dönem başkanlığı çerçevesinde gerçekleştirilen gayri resmi BRICS toplantısına üye ülkelerin liderleri katıldı.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV ANKARA’DA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılmak üzere Antalya’ya geldi. Azerbaycan zirvede, Türkiye’nin daveti ile özel konuk ülke statüsünde temsil ediliyor.

İTALYA BAŞBAKANI RENZİ ANTALYA’DA

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, G-20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere özel uçakla Antalya’ya geldi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yi Antalya Havalimanı’nda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci karşıladı. Renzi’ye yöresel elbise giyen iki çocuk çiçek takdim etti. Renzi, daha sonra karayoluyla G-20 Liderler Zirvesi’nin düzenleneceği Belek’e geçti.

ERDOĞAN İLE OBAMA BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, G-20 Liderler Zirvesi için Antalya’da bir araya geldi. Regnum Otel’de gerçekleşen görüşmedeki Türk heyetinde, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile Milletvekilleri Berat Albayrak ve Binali Yıldırım hazır bulundu.

MERKEL ANTALYA’DA

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve beraberindeki heyet, G20 Zirvesi için Antalya’ya geldi. Antalya’nın turizm merkezi Belek’te bugün ve yarın düzenlenecek olan G-20 Zirvesi’ne katılmak üzere liderler Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, saat 11.45 sıralarında Antalya Uluslararası Havalimanı’na iniş yaptı. Uçağından inen Merkel, kendisini bekleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başkanlığındaki heyet üyeleriyle tokalaştıktan sonra aracına binerek havalimanından ayrıldı.

CAMERON ANTALYA’DA

Antalya’da bugün yapılacak G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak İngiltere Başbakanı David Cameron Antalya Havalimanı’na indi. İngiltere Başbakanı David Cameron, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere saat 11.45’te Antalya’ya geldi. Cameron’ı, Antalya Havalimanında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Antalya Valisi Muammer Türker karşıladı. Karşılama töreninde Cameron’a yöresel elbise giyen iki çocuk, çiçek verdi. İngiltere Başbakanı David Cameron, daha sonra karayoluyla zirvenin düzenlendiği Belek’e hareket etti.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN ANTALYA’DA

Antalya’da bugün başlayacak G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel uçakla saat 09.55’te Antalya Havalimanı’na indi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Antalya Valisi Muammer Türker ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından karşılanan Putin’e, yerel kıyafetli iki çocuk çiçek verdi. Vladimir Putin, geniş güvenlik önlemleri altında Rus heyetinin kaldığı Belek’teki Maxx Royal Otel’e gitmek için otomobile binerken ceketini çıkardı.

BAŞKAN OBAMA ANTALYA’DA

Antalya’da bugün başlayacak G-20 Liderler Zirvesi’ne katılacak ABD Başkanı Barack Obama, ‘Air Force One’ uçağıyla Antalya Havalimanı’na indi. Antalya’nın turizm merkezi Belek’te bugün başlayacak ve iki gün sürecek G-20 Liderler Zirvesi’ne katılacak Başkan Barack Obama’yı taşıyan ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı ‘Air Force One’ uçağı, saat 06.58’de Antalya Havalimanı’ndaki 1’inci piste indi. Başkan Obama’yı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel ve diğer yetkililer karşıladı. Kendisini karşılayan protokol mensuplarıyla tokalaşan Obama’ya yöresel kıyafetli bir kız ve bir erkek çocuk, çiçek verdi.

G-20 PROGRAMI

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen G20 Liderler ZirvesiAntalya’da başlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında B20 ve L20’nin bazı G20 liderleriyle yapılacak “Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve” başlıklı ana oturumun açılış konuşmasını yapacak.

Erdoğan,zirveye katılan liderleri Regnum Otel’de karşılayacak,aile fotoğrafı çekiminin ardından “Kalkınma ve İklim Değişikliği” başlıklı çalışma yemeğine geçilecek.

Zirveye katılan liderler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde “Kapsayıcı Büyüme: Küresel ekonomi, büyüme stratejileri, işsizlik ve yatırım stratejileri” başlıklı açılış oturumu ve”Küresel Sınamalar: Terörizm ve mülteci krizi” başlıklı akşam yemeğinde bir araya gelecek.

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya DevletBaşkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de aralarında bulunduğu bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise G20 Liderler Zirvesi kapsamında,Regnum Hotel’deSuudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud,AB Konseyi Başkanı Donald Tusk,Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşecek.

Davutoğlu’nun ev sahipliğinde ayrıca bir de G20 Zirvesi Resepsiyonuverilecek.

AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi için Antalya’ya gelen konuk heyet başkanları olan devlet başkanları, cumhurbaşkanları ve başbakanlar onuruna dün bir akşam yemeği verdi. Akşam yemeği, zirvenin yapılacağı Regnum Otel’de gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşleri ile birlikte yemeğe katılan konuk liderleri, eşi Emine Erdoğan ile birlikte karşıladı.

Yemeğe, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Malezya Başbakanı Necip Rezak, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, IMF Başkanı Christine Lagarde, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, Finansal İstikrar Kurulu Başkanı Mark Carney ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim katıldı.

Akşam yemeğinin ardından, geleneksel Türk el sanatlarından ebru ve cam çalışmalarından örnekler sergilendi. Çalışmaları izleyen liderler, bu sanatları uygulamalı olarak sergileyen sanatçılardan bilgi aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.