Füze ihalesindeki istekler Pentagon’a ‘acil’ koduyla iletildi

Füze ihalesindeki istekler Pentagon’a ‘acil’ koduyla iletildi

Cumhuriyet tarihinin en kritik askerî projelerinden olan uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesinde Çin’e öncelik verilmesinin yankıları sürüyor.

 

İhalede Çin’in tercih edilmesinde ‘teknoloji transferi’ taahhüdü büyük rol oynamıştı. Teknoloji transferine sıcak bakmayan ABD’nin de bu konuyu yeniden ele alacağı sözünü verdiği öğrenildi. Amerikalı bir kaynak, “Hükümetin, teknoloji transferiyle ilgili kaygı ve istekleri ‘acil’ koduyla Pentagon’a iletildi.” dedi. Dev ihale için Çin ile sözleşme görüşmeleri devam ederken, anlaşmazlık durumunda İtalya-Fransa ortaklığı ile masaya oturulacak. Üçüncü sırada ise ABD var.

 

Rakipleri ABD ve İtalya-Fransa ortaklığından yaklaşık 1 milyar dolar aşağıda teklif veren ve teknoloji transferi noktasında da Ankara’yı memnun eden Çinli devlet firması CPMIEC, Türkiye’nin açtığı ihalede birinci sırada yer almıştı. Çin ile sözleşme görüşmeleri devam ederken, muhtemel bir anlaşmazlık durumunda ikinci sıradaki İtalya-Fransa ortaklığı ile masaya oturulacak. Üçüncü sırada ise ABD var. Türkiye, Batılı müttefiklerden gelen tepkilerin ardından ilk 3 sıradaki firmadan 31 Ekim’de biten tekliflerin geçerlilik sürelerini 3 Ocak’a kadar uzatmalarını istemişti. Zaman’a bilgi veren ABD’li kaynak, teknoloji transferi hassasiyetinin Pentagon’un yanı sıra ihalede yarışan Patriot füzelerini üreten Raytheon ve Lockheed Martin şirketlerine de iletildiğini vurguladı. İhalede verilen mesajı aldıklarını belirten kaynak, “Elimizden geleni yapacağız fakat Türkiye de yaptığı seçimi bir kez daha gözden geçirmeli.” ifadelerini kullandı.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.