Fukuşima’da tehlikeli temizlik operasyonu başladı

Fukuşima’da tehlikeli temizlik operasyonu başladı

Japonya’da 2011 yılında yaşanan depremin yol açtığı tsunami sonrasında Fukuşima nükleer santralindeki büyük felaketin ardından, tehlike arz eden nükleer yakıt çubuklarının tasfiye işlemine başlandığı açıklandı.

Fukuşima nükleer santralini işleten Tepco şirketi, bugün nükleer yakıt çubuklarını tasfiye etme işleminin başlatıldığını ve ilk adım olarak birçok yakıt çubuğunun, nükleer santralden bir havuza aktarıldığını duyurdu.

Uzmanlar, santraldeki en ağır hasarlı reaktörde yaklaşık 400 ton nükleer yakıt çubuğunun bulunduğunu ve bunların tasfiyesinin gerektiğini belirtiyor. Santraldeki bütün parçaların tamamen imha edilmesinin, yaklaşık bir yıl süreceği ve milyarlarca dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Tepco’nun, dört nükleer reaktördeki yakıt çabuklarını tasfiye işleminin bir yılda tamamlanacağı şeklindeki açıklaması uzmanlar tarafından çok gerçekci görünmüyor.

Tepco’nun açıklamalarına göre ilk etapta dört yakıt çubuğu taşınarak, imha edilecek. Yakıt çubukları, toplamda 22 adet çubuğun muhafaza edilebildiği su havuzunda tutulacak. Yakıt çubuklarının muhafaza edileceği havuzun tam olarak dolmasının en az bir hafta süreceği tahmin ediliyor.

Yakıt çubuklarının havuza aktarılışı sırasında havayla temas etmesi ya da kırılması durumunda aşırı miktarda radyasyon yayılma tehlikesi bulunuyor. Yakıt çubuklarının her biri 300 kilogram ağırlığında ve dört buçuk metre uzunluğunda. Yakıt çubuklarının, olası bir depremde çökme ihtimali olan nükleer santralden en kısa sürede çıkarılması gerekiyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.