FT: IŞİD’in Türkiye için oluşturduğu risk Batı’ya oranla çok yüksek

FT: IŞİD’in Türkiye için oluşturduğu risk Batı’ya oranla çok yüksek

İngiliz Financial Times (FT), IŞİD sorunun Batı’dan çok Türkiye’nin başını ağrıtacağını yazdı.

Türkiye’nin Suriye sınırında önlemleri artırmasına rağmen IŞİD nedeniyle karşı karşıya olduğu problemlerin, Batı ülkelerine nazaran çok daha büyük olduğunu savundu.

Financial Times’ta yayınlanan Kilis ve Londra kaynaklı haberde, daha önceden Suriye’ye giden savaşçıların sınırı geçmesine yardımcı olmuş bir kişiyle mülakata yer verildi. Haberde yerel bir gazeteye konuşan Mahmut adlı şahsın bir dönem IŞİD militanlarının sınırı geçmesine yardım ettiği yönündeki itirafı aktarıldı.

İki Amerikalı gazetecinin IŞİD tarafından başının kesildiğini hatırlatan FT, terör örgütünün Türkiye’ye karşı oluşturduğu tehdidin Batı’ya oranla çok daha büyük olduğunu ileri sürdü. Bunun nedeni ise, “Türkiye’de radikallerin sayısı azımsanmayacak kadar çok” sözleriyle açıkladı.

Gazete, Türk yetkililerin IŞİD’in Türkiye içinden insan kazandığını bildiğini ve resmi rakamlara göre bu sayının 400-500 civarında olduğunu yazdı. Haberde bazı yabancı diplomatlara göre bu sayının bir kaç bin olarak ifade edildiği de aktarıldı.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi’nin (EDAM) yakın dönemde hazırladığı bir rapora da yer veren haberde, IŞİD’in Türkiye’de açık olarak para topladığına dair kaygıların arttığı belirtiliyor.

Haberde IŞİD’in elindeki rehinelere yönelik tehdit karşısında dikkatli olan Ankara’nın zor bir durumda olduğu savunuldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.