Fransız anamuhalefet liderinden ‘yolsuzluk’ istifası

Fransız anamuhalefet liderinden ‘yolsuzluk’ istifası

Fransa’da muhalefetteki sağ parti UMP’nin Genel Sekreteri Cope, eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin seçim kampanyası giderlerinin sahte faturalarla parti bütçesinden ödendiği itirafının ardından başlatılan soruşturma sebebiyle yönetim kuruluyla birlikte istifa etti. Sarkozy’nin ise faturalardan haberdar olmadığı kaydedildi.

Fransa’da anamuhalefet partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) Genel Sekreteri Jean-François Cope, yolsuzluk soruşturması nedeniyle istifa etti. UMP ve partinin halkla ilişkiler şirketi Bygmalion’un eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin seçim kampanyası masraflarını saklamak için sahte fatura düzenlediği ortaya çıkınca polis önceki gün parti binasında arama yapmıştı. Cope’nin eski Başbakan François Fillon ve çok sayıda UMP milletvekilinden gelen yoğun baskı üzerine tüm yönetim kurulu üyeleriyle birlikte görevinden ayrıldığı öğrenildi. Parti yönetimi, 12 Kasım’da yeni bir kongre yapılana kadar eski başbakanlar Fillon, Alain Juppe ve Jean-Pierre Raffarin’e devredildi.

   

UMP Yönetim Kurulu Üyesi Valerie Pecresse, sahte fatura işlemlerinin kendilerinden habersiz yapıldığını, ancak bu ağır yolsuzluk ithamları nedeniyle tüm tepe yönetimin istifa etmesinin doğru bir karar olduğunu belirtti. UMP üyesi Nadine Morano da, sahte fatura skandalı nedeniyle UMP’nin siyasi geleceğinin tehlikeye girebileceğini belirtti.

   

Cope’ye yakınlığıyla bilinen Bygmalion şirketi, Sarkozy’nin seçim kampanyası için yapılan 12,7 milyon Euro bedelindeki harcamayı UMP’nin konferans ve organizasyon gider kalemi olarak gösterdi. 55 ayrı parti faaliyetinde faturaların şişirildiği ve hayalî toplantılar için masraf gösterildiği tespit edildi. UMP üyesi Pierre Lellouche, kendi imzası taklit edilerek parti adına harcama yaptığı gösterildiği gerekçesiyle dava açtı. Yine aynı şirketin, muhalefet partisi senatörlerinin siyasi gruplar için ayırdığı fonları usulsüz bir şekilde harcadığı iddia ediliyor.

   

Cope’nin yardımcısı Jerome Lavrilleux, pazartesi akşamı BFM TV isimli haber kanalında Sarkozy’nin kampanyası için yapılan harcamaları sahte faturalarla partinin kasasından ödediklerini itiraf etti. Fransa’da cumhurbaşkanı seçimlerinde adayların 22 milyon Euro’nun üstünde harcama yapması yasak. Lavrilleux, Sarkozy’nin seçim kampanyasının bu sınırı aşması nedeniyle UMP adına sahte toplantılar tertip ederek fatura düzenlediklerini açıkladı. Lavrilleux, Cope ve Sarkozy’nin bu yasa dışı faaliyetlerden haberi olmadığını da iddia etti. Siyasete geri dönüş planları yapan Sarkozy’ye yakın isimlerden Brice Hortefeux, eski cumhurbaşkanının bu faturalardan haberdar olmadığını ve isminin bu skandala karışmasından üzüntü duyduğunu söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.