Fransa’dan Türkiye’ye OHAL yanıtı

Fransa’dan Türkiye’ye OHAL yanıtı

Musul Operasyonu’nun başlamasıyla Türkiye’ye yönelik diplomasi ziyaretleri arttı.

Amerikan Savunma Bakanı Ashton Carter’ın ardından, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault da Yunanistan ve Kıbrıs’ı da kapsayan 3 günlük gezi için Türkiye’deydi.

Ayrault, Türk meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelerek yaptığı ortak basın açıklamasında, Fransa’daki OHAL ile Türkiye’deki OHAL’i kıyaslayan bir soruya şu cevabı verdi: “Türkiye terörle mücadele çerçevesinde kendini savunmak hakkına sahiptir. OHAL süresini uzatmak da kendi hakkıdır. Fransa ile Türkiye’deki OHAL yapısal olarak farklı. Fransa’daki OHAL’lerde yargının hala bağımsızlığı söz konusudur.

Sizlerdeki OHAL’de ise polis yetkilerine ekstra bir yetki getiriliyor. Hukuk ilkelerine saygı, temel hak ve özgürlüklerini göz önünde bulundurması ile yargılamaların adil bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Yargılananların, faillerin konuyu üst makama götürmelerine imkan vermeniz gerekir.”

Ayrıca Fransız bakan Ayrault, Hürriyet gazetesine verdiği röportajda da Türkiye’nin AB üyeliğinin ‘uzun bir yol’ olduğunu belirtti ve 15 Temmuz sonrası süreçle ilgili, “Arzu ettiğimiz, terör eylemlerinin failleriyle, kanunlara saygılı biçimde özgürce fikirlerini beyan eden insanlar arasında açık bir ayırım yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.