Fransa’da başörtüsüne özgürlükçü karar

Fransa’da başörtüsüne özgürlükçü karar

Fransız Yargıtayı, başörtülü çalışanlarla ilgili tarihi bir karar verdi. Yargıtay, dün açıkladığı kararla çalıştığı kreşte başörtüsü taktığı için işine son verilen kadının başvurusunu haklı buldu ve işe geri alınmasını kararlaştırdı.


Mahkeme, 2008 yılında başörtüsü takma kararı aldığı için işten kovulan Fatima Afif’in işten atılmasının “dini inançları nedeniyle ayrımcılık” kapsamına girdiğine hükmetti. Yargıtay, Fransa’da özel sektörde başörtülü çalışanlarla ilgili içtihat niteliği taşıyan kararında, “özel sektörde başörtüsüyle çalışmanın laiklik ilkesine aykırı olmadığına” vurgu yaptı.


Paris’in banliyösü Yvelines’te yer alan Baby Loup isimli kreşte çalışan Afif, doğum izni dönüşü başörtüsü takmaya karar verdiği gerekçesiyle iş akdi feshedilmişti.


Başörtülü çalışanını işten çıkaran kreşin avukatı Richard Malka ise öğretmenlerin hiçbir dini sembol taşımayacağına dair bir iş sözleşmesi imzaladığını belirterek, başörtüsünün işten atılmak için yeterli bir sebep olduğunu savundu. Ancak Yargıtay, kreş çalışanının başörtüsü takmasının işini yapmasına engel olmadığını ve özel sektörde laiklik prensibinin uygulanamayacağını belirtti. 5 yıl süren davanın sonunda mağdur kadına 2500 Euro tazminat ödenmesi de kararlaştırıldı. İçişleri Bakanı Manuel Vals ise kararı eleştirerek “Bu kararla laiklik ilkesi sorgulanmıştır.” dedi. Kuzey Afrika kökenli siyasetçi Jeanette Bourgab da kararı banliyölerin İslamileşmesi yolunda bir adım olduğunu belirterek eleştirdi.


Belçika’da da benzer bir karar bu yılın başında alınmıştı. ‘Müşteriler rahatsız oluyor’ diyerek başörtülü çalışanını işten çıkaran Hema mağazalar zinciri, mahkeme tarafından haksız bulunarak para cezasına çarptırılmıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.