Fransa seçimlerinde favori: Macron

Fransa seçimlerinde favori: Macron

Fransa’da seçmen, heyecansız süren iki haftalık bir kampanyanın ardından, ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimi için yarın yine sandığa gidecek. İkinci tur öncesi yapılan anketler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un favori olduğu tahminlerini doğruladı. 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 34 oy alan aşırı sağcı Marine Le Pen’in ise bu oranı en az 10 puan arttırması bekleniyor.

Fransa’da beşinci cumhuriyetin sekizinci Cumhurbaşkanı’nı seçecek Fransızlar ise Macron ve Le Pen’in yeniden finale kalmasının hayal kırıklığı ile yoğun şekilde sandığa gitmeme ya da gitse de boş oy atmaya hazırlanıyor.

Sarı Yelekliler isyan hareketi, Corona virüsü pandemisi ve ardından Ukrayna savaşı ile çalkalanan Fransa’da tartışmalardan yorgun düşen seçmen, 2 yıl önce yapılan ara anketlerde yüzde 80 oranında “bir daha yaşamak istemediğini söylediği Macron-Le Pen düellosunda” kazananı belirleyecek.

İlk turu 10 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, 12 aday arasından oyların yüzde 27,8’ini liberal sağcı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yüzde 23,1’ini aşırı sağcı aday Marine Le Pen alarak ikinci tura kalmıştı.

İki tur arasında “alım gücü, Ukrayna savaşı ve Rusya, Avrupa Birliği, iklim değişikliği, türban, emeklilik yasası ve Fransız kurumlarında reform tartışmaları” ön plana çıktı. İki hafta süren kampanya boyunca Macron, “aşırı sağa karşı cumhuriyetçi cephe”; Marine Le Pen de “Herkes Macron’a karşı” stratejisini kullandı.

Görece düşük bir seyirci kitlesinin izlediği, Le Pen ve Macron’un televizyon ekranlarındaki yüz yüze tartışması “iki farklı Fransa vizyonunu” gözler önüne serdi. 48,7 milyon seçmen, “Avrupa yanlısı ve bir önceki tartışmalı iktidarının devamı şeklinde reformlarını sürdürecek” bir adayla; “alım gücü düşen, ay sonunu getiremeyen, sesini duyuramayan milyonların sesi olma iddiasındaki” popülist aday arasında seçim yapacak.