Fransa sandık başına gidiyor

Fransa sandık başına gidiyor

Fransa Pazar günü bölgesel seçimlerin ilk turu için sandık başına gidiyor. 13 bölgede gerçekleştirilecek yerel seçimlerde yaklaşık 45 milyon seçmen sandık başına gidecek.

Geçtiğimiz yıl yapılan yasal değişiklikle bölgelerin sayısı 22’den 13’e düşürülmüştü. 2010 yılında gerçekleştirilen seçimlerde 22’i bölgesin 21’ini sol blok önde tamamlamış sadece bir bölge başkanlığı ise sağ partilerde kalmıştı. Yerel seçimlere 2 gün kala gerçekleştirilen son anketler ise iktidardaki Sol Parti’nin (PS) seçimden büyük hezimetle çıkacağını gösteriyor.

Seçimlerde ilk sırada ise aşırı sağ parti Ulusal Cephe’nin (FN) yer alması bekleniyor. Ifop tarafından gerçekleştirilen son ankete göre FN’in ilk turda yüzde 28 oy ile seçimleri önde tamamlıyor. İkinci sırada ise eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başkanlığını yaptığı Cumhuriyetçi sağ cephe yer alacak. Sosyalist Parti ve Radikal Sol grubunun oluşturduğu sol blok ise oyların yüzde 22’sini elde ederek 3’ünü sırada yer alıyor.

Yerel seçimlerde oylarını büyük oranda artırması beklenen aşırı sağ partinin en az 2 bölgede de seçimleri kazanma ihtimali bulunuyor. Son anketlere göre FN lideri Marine Le Pen’in bölge başkanlığına aday olduğu Nord-Pas-de-Calais-Picardie ile yine Le Pen’in yiyeni Marion Marechal Le Pen’in aday olduğu Fransa’nın güneyindeki Provence-Alpes-Cote d’Azur’da FN’in kazanma ihtimali oldukça yüksek. Ayrıca son olarak aşırı sağ partinin Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne ile Normandie bölgelerinde de ilk sıraya yerleştiği kaydedildi.

Bu arada 4 bölgede de sağ blok adaylarının yarışı önde tamamlaması bekleniyor. 2010 sadece bir bölge dışında tüm sandıklardan ilk sırada çıkan sol adayların da bu seçimlerde sadece 3 bölgede yerlerini koruyacağı belirtildi.

Öte yandan araştırmalara göre seçimlere katılımın 2010 yılındaki seçimlere katılımın da altına düşerek yüzde 46’da kalacağı açıklandı.

Fransa’da 5 yılda bir düzenlenen bölgesel seçimlerin ilk turu bu pazar, ikinci turu ise 13 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.