Fransa, eski sömürgelerinde kalıcı oluyor

Fransa, eski sömürgelerinde kalıcı oluyor

Geçen yıl ocak ayında El-Kaide terör örgütü bağlantılı radikal grupların Mali’nin kuzeyinde ilerlemeye geçmesi sonucunda eski sömürgesinin çağrısıyla ülkeye askeri müdahale düzenleyen Fransa, bölgedeki askeri etkinliğini artırıyor.

 Fransa, Cumhurbaşkanı François Hollande’nin ‘kusursuzca tamamlandı’ dediği ‘Serval’ harekâtının ardından bölgedeki askerlerini geri çekmek yerine Mali ile birlikte Moritanya, Burkino Faso, Nijer ve Çad’ı da kapsayacak yeni ‘Barkhane’ ‘terörle mücadele’ operasyonunu hayata geçiriyor. Hollande, dün bölgedeki ilişkilerini güçlendirecek Fildişi Sahili, Nijer ve Çad gezisine çıkarken Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, önceki gün Mali’deki varlıklarını yasal bir yapıya taşıyacak askeri anlaşmayı imzalamak için bu ülkeye gitti.

İsmini açıklamak istemeyen bir Fransız yetkili, resmi olarak henüz başlamayan ‘Barkhane’ harekatı için “gerektiğinde bölgedeki müdahale kabiliyetimizi esnekleştirecek” dedi. Fransız güçleri ‘Barkhane’ kapsamında asker sayısında artışa gitmezken 20 helikopter, 200 zırhlı araç, 10 nakliye uçağı, 6 savaş jeti ve 3 insansız hava aracına sahip olacak. Yeni operasyonun merkez üssü olarak Çad’ın başkenti N’Djamena belirlendi.

Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Birleşmiş Milletler güçleriyle birlikte hareket eden Fransa’nın ‘Serval’ operasyonunu tamamladığını söylemesine rağmen bölgeden askerlerini geri çekmemesi bu ülkelerdeki halkın tepkisine de sebep oluyor. Associated Press muhabirinin konuştuğu Malili satıcı Bassirou Guindo “Bağımsız bir ülke kendi güvenliğini sağlamak için topraklarında yabancı askerlerin varlığını kabul edemez.” derken “Fransa 1960’ta Mali halkı tarafından çıkarıldığı ülkemize savunma sistemimizdeki zaafları bahane ederek yeniden yerleşmek istiyor.” sözlerini kullandı. Batı Afrika’da 1700’ü Mali’de olmak üzere 3 bin asker bulunduran Fransa, Afrika’daki varlığının terörle mücadele eden eski sömürgelerinin kendi güvenlikleri için gerekli olduğunu savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.