Filistin ve İsrail 3 günlük ateşkese ‘evet’ dedi

Filistin ve İsrail 3 günlük ateşkese ‘evet’ dedi

Gazze’de İsrail bombardımanları devam ederken arabulucu Mısır’ın sunduğu üç günlük (72 saat) yeni ateşkes teklifini taraflar kabul etti.

Mısır’ın başkenti Kahire’de Hamas’ı temsilen bulunan İzzet el Reşik “İsrail’in ateşkes teklifini ön şart öne sürmeden kabul etmesi ışığında Mısırlı kardeşlerimize olumlu cevaplarımızı ileteceğiz.” dedi. Geçici ateşkes boyunca Filistinli ve İsrailli yetkililer dolaylı müzakerelerine devam edecekler. İsrailli tarafı daha önce terk ettiği Kahire’ye bugün geri döneceğini açıkladı.     Geçtiğimiz hafta salı günü ilân edilen üç günlük ateşkes süresince Mısır’ın başkenti Kahire’de yürütülen dolaylı görüşmelerden sonuç alınamamış, İsrail heyeti ateşkesin sona erdiği cuma günü, sabah saatlerinde kenti terk etmişti. Hamas ateşkes görüşmelerinin devam etmesini isterken, İsrail müzakerelerin yeniden başlatılabilmesi için füze saldırılarının durdurulmasını şart koşmuştu. Mısır’daki Filistin heyeti, çatışmanın diğer tarafı olan İsrail’in masaya dönmemesi hâlinde, kendilerinin de Kahire’den ayrılacaklarını söylemişti.

8 Temmuz günü başlayan kanlı ‘Koruyucu Eşik Operasyonu’, Gazze’de çoğu kadın ve sivil olmak üzere toplamda bin 893 kişinin ölümüne, 10 bine yakın kişinin de yaralanmasına sebep oldu. İsrail de 3’ü sivil olmak üzere toplam 67 kayıp verdi. Hamas’ın sınırdan içeriye girebilmek için kazdığı 30’dan fazla tünelin imha edildiğinin açıklanmasının ardından yoğunluğu azalan operasyon henüz son bulmadı. Ateşkesin sona erdiği cuma gününden bu yana Gazze’deki sivil bölgeleri ve camileri bombalayan İsrail, dün de hava saldırılarına ve top ateşlerine devam etti. Saldırılardan biri çocuk, biri de kadın olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti. Hamas da kısa menzilli füzeleriyle İsrail’e karşı koymaya çalıştı.

Gazze’de akan kan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yönetimindeki Batı Şeria’da da tepkilere neden oldu. Sokaklara inen halk, İsrail askerine fırlattıkları taşlarla sivil katliamı protesto etti. Tel Aviv karşıtı eylemlere müdahale eden İsrail askerleri,  11 yaşındaki bir çocuğu öldürdü. Çocuğun amcası yeğeninin eyleme katılmadığı hâlde askerler tarafından hedef alındığını söyledi. İsrailli yetkililer ise olayı araştıracaklarını söylemekle yetindi.

2007 yılında demokratik bir seçimle başa gelmesi üzerine Gazze’ye uygulanan ablukayı reddeden Hamas, kalıcı ateşkes için bu ablukanın kaldırılmasını istiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.