Filistin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne adaylık başvurusunu yaptı

Filistin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne adaylık başvurusunu yaptı

Filistin, 30 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılan oylamada istediği sonucu alamayınca Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) katılım isteği belgelerini BM’ye teslim etti. Filistin yönetimi UCM’nin yanı sıra toplamda 16 uluslararası sözleşme ve anlaşmaya da katılım için başvurmuş oldu.

BM’de gözlemci devlet statüsünde olan Filistin’in BM Temsilcisi Riyad Mansur ile BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, başvuruyu doğruladı. UCM’ye üyelik için başvurması halinde hem İsrail hem de ABD Filistin’e olan yardımları kesmekle tehdit ediyordu. Cuma günü BM Hukuki İşler Bürosu Yardımcı Sekreteri Stephen Mathias’a Filistin’in başvuru dosyasının teslim edildiğini bildiren Mansur, ‘‘Bu yasal yollarla işgal altındaki topraklarda İsrail güçleri tarafından öldürülen ve mağdur olanların adaleti arama adına çok önemli adım oldu’’ dedi.
Mansur aynı zamanda Filistinlilerin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden, geçen sene yaşanan İsrail, Gazze çatışmaları sırasında işlenen suçlarla ilgili de geriye dönük işlem talep ettiklerini söyledi. Temmuz-Ağustos aylarında İsrail’in başlattığı saldırı sonunda 2 bin 100’den fazla Filistinli, 67 İsrail askeri ile 6 da sivil İsrail vatandaşı yaşamını yitirmişti.
ABD, BAŞVURUDAN RAHATSIZ
ABD, Filistin sorunun da iki devletli çözümü savunuyor. Ancak Washington yönetimi Filistin sorunun çözümünü uzun süredir yapılamayan Ortadoğu Barış Görüşmeleri çerçevesinde yürütülmesini istiyor. Filistin’in UCM başvurusu ABD yönetiminin tepkisine neden oldu. Bir ABD’li yetkili, bu tek taraflı hareketin barış sürecini geriye götüreceği anlamına geldiğini savundu.
ABD, Filistin yönetimine yıllık 400 milyon dolar ekonomik yardımda bulunuyor.
UCM, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen cürümler ile soykırım gibi önemli davalara bakıyor. İsrail ile ABD UMC’e üye ülkeler değil.
BM’ye teslim edilen başvuru belgelerinin onaylanması ve kabulünden sonra (bu 60 günlük bekleme süresi anlamına geliyor) gelecek ayın ilk gününden itibaren Filistin UCM’e üye olacak.
İSRAİL TEHDİT ETTİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın imzalayarak BM’ye gönderdiği UCM’e üyelik başvurusu için İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, gerekli karşılığın verileceği tehdidinde bulundu. Netanyahu, Filistin yönetiminin bir devlet niteliği taşımadığı için UCM’nin başvuruyu reddetmesini beklediklerini de ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.