Filistin, Mescid’i Aksa baskınını BM Güvenlik Konseyi’ne taşıdı

Story Highlights

  • Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail’in Mescid’i Aksa baskını karşısında BM Güvenlik Konseyi’ni göreve çağırdı
  • Ürdün büyükelçisi Dina Kawar, İsrail’i Konsey'e şikayet ettiklerini Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

Filistin, Mescid’i Aksa baskınını BM Güvenlik Konseyi’ne taşıdı

Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail’in Mescid’i Aksa baskını karşısında BM Güvenlik Konseyi’nin görevini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Güvenlik Konseyi’nden İsrail’in Mescid’i Aksa’ya yönelik getirdiği kısıtlama ve uyguladığı baskı nedeniyle bildiri yayınlamasını isteyen Mansur, “Aslında karar asıl tercihimiz bir karar alınması oldurdu. Ancak İsrail’in tavrını kınayan bir başkanlık bildirisi ya da ortak açıklama da olabilir” dedi. Mansur, BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Avustralya Daimi Temsilcisi Gary Quinlan’a verdiği mektubun ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Konsey üyesi Ürdün’ün desteğiyle bir adım atılması yönünde beklentileri olduğunu kaydeden daimi temsilci Mansur, bu adımın da bu gece atılması yönünde bir umut taşıdıklarını dile getirdi. İsrail’in Kudüs’te sorumsuzca izlediği politikaları eleştiren Mansur, “İsrail askerleri Mescid’i Aksa’da ibadet edilen alanlara çizmeleriyle giriyor. Bu açıkça dini bir çatışmayı körüklemektir” dedi.

İsrail’in on yıllardır Filistin halkına karşı uyguladığı baskıya karşın uluslararası toplumun hep kendilerini itidale çağırmasını eleştiren Mansur, bölgedeki şiddetin nedeninin İsrail’in işgali olduğunun altını çizdi.

Konsey’deki Suriye toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan Quinlan ise, Mansur’un Güvenlik Konseyi’nden bu gece için bir hareket beklentisine, “Bugün böyle bir toplantı olamaz. Ancak üyeler talep ederse yarın için Konsey toplanır ve konuyu ele alabilir” dedi.

Ürdün, BM Güvenlik Konseyi başkanlığına İsrail’in Mescid’i Aksa ile Kudüs’te izlediği politikalar nedeniyle şikayette bulundu. Ürdün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, Twitter hesabından İsrail’i Konsey’e şikayet ettiklerini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.