Filistin birlik kabinesi, ilk kez Gazze’de

Filistin birlik kabinesi, ilk kez Gazze’de

Filistin birlik hükümetinin kabine üyeleri, dün ilk kez 2007 yılından bu yana Hamas’ın kontrolünde olan Gazze’de toplandı.

Birlik hükümetinin yeni başbakanı Rami Hamdallah’ın da aralarında bulunduğu birçok bakan, günün erken saatlerinde Batı Şeria’dan Gazze’ye hareket etti. Kabine toplantısı, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail’in kanlı ‘Koruyucu Eşik Operasyonu’nun yaralarını sarmak için 4 milyar dolarlık bağış talebiyle katılacağı uluslararası bir konferansa üç gün kala gerçekleşti.

Hamas ile El Fetih arasındaki 7 yıllık ayrılığa son veren birlik hükümetinin geleceğine dair ümitli konuşan Başbakan Hamdallah, “Ayrılık yıllarını arkamızda bıraktık ve uluslararası kamuoyunun Gazze’nin yeniden inşası ve ablukanın kaldırılması yönündeki sorumlulukları konusunda uyarmak için hayati bir adım olarak uzlaşma sürecini başlattık.” dedi. Hamdallah’ın temennilerine iştirak eden Hamas liderlerinden İsmail Haniye ise, “Bu buluşma, Filistin’in birliğini güçlendiriyor, milletimize ve siyasetimize zarar veren ayrılığın bitişini destekliyor.” diye konuştu.

Gazze’de seçimle başa gelen Hamas ile Batı Şeria’nın yönetimindeki El Fetih, 4 ay önce birlik hükümetinde karar kıldıklarını açıklamıştı. Gazze’de iktidarı paylaşmayı kabul eden Hamas, silahlı gücünü dağıtmayı ise reddetmişti. AB ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas’ın birlik hükümetinde yer alması nedeniyle bu siyasi projeye karşı çıkan İsrail, dünkü kabine toplantısı için topraklarından geçmek durumunda olan bakanlara engel olmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.