Filistin bayrağı BM’de göndere çekildi

Filistin bayrağı BM’de göndere çekildi

Filistin bayrağı New York’taki Birleşmiş Milletler binasında törenle göndere çekildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için New York’ta bulunan Filistin Lideri Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ülkelerin katılımı ile Filistin bayrağını genel merkez önünde göndere çekildi.

Bayrağının göndere çekilmesiyle Filistin’in BM’ye üye olması yolunda önemli bir adım atılmış oldu. BM’de ‘Üye olmayan gözlemci devlet’ statüsünde yer alan Filistin’in bayrağı 10 Eylül’de BM Genel Kurulu’nda alınan karar gereği göndere çekildi.

BM’nin East River kenarındaki ‘Gül Bahçesi’nde düzenlenen törene Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, çok sayıda bakan ve diplomat katıldı.

Genel Sekreter Ban, törende yaptığı konuşmada, sembollerin önemli olduğunu belirterek “Bu semboller doğru yönde atılacak adımlar için yönlendiricidir. Aynı zamanda Filistin’in umutlarını destekleyen BM’nin uzun süreli taahhüdünü simgeliyor” dedi. Bugünün tüm dünyadaki Filistinliler için onur ve ümit günü olduğunu belirten Ban, bayrağın Filistin halkının uzun süredir kendi devletlerine sahip olma amacının da sembolü olduğunu ifade etti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise yaptığı konuşmada, töreninin tarihi bir gün olduğunu, bayrağı Filistin halkı adına çektiğini söyledi. Abbas, “Bugün bağımsızlık ve özgürlüğü için mücadele veren Filistin halkı için tarihi bir gün” diye konuştu.

Törene katılan Filistinli Luma Munther, bayrağın çekilmesinin Filistin halkı için tarihi bir an olduğunu anlattı. Munther, bayrağın bundan sonra atılacak adımlar açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Bir başka Filistinli Anas Ghanam, bu bayrağın BM’de göndere çekilmesi için birçok insanın hayatını verdiğini söyledi. Ghanam “Bugün hepimiz için tarihi bir gündür” diye konuştu. Katılımcılardan bazıları mutluluklarını zılgıt atarak göstermesi dikkat çekti. Ayrıca aynı pozisyondaki Vatikan’ın bayrağı da geçtiğimiz Cuma Papa’nın ziyareti sırasında asılmıştı.

FİLİSTİN OSLO ANLAŞMASINI UYMAYACAK

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas BM Genel Kurulu’unda yaptığı konuşmada, İsrail ile yapılan Oslo Anlaşması’na uymayacağını belirtti. BM Genel Kurulu’unda konuşan Abbas, İsrail’in illegal yerleşimlerini durdurması gerektiğini dile getirdi. Abbas, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını da istedi.

Oslo Anlaşması 1993 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında imzalanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.