Filistin artık UCM üyesi

Filistin artık UCM üyesi

Filistin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) temelini oluşturan Roma Statüsü’ne resmen ‘tam üye’ oldu.

Filistin yönetimi, UCM’ye üyeliğinin resmileşmesi ile ‘savaş suçu’ işleyen İsrail vatandaşları hakkında dava açabilecek. UCM Filistin’in talebi olmadan da gerekli gördüğü takdirde İsrail vatandaşları hakkında soruşturma açabilecek.

İsrail Roma Statüsü’nde taraf olmadığı için mahkeme doğrudan İsrail devletini yargılayamayacak . Ancak İsrail vatandaşlarının işgal altındaki Filistin topraklarında işlemiş olduğu suçlar mahkeme tarafından sorgulanabilecek.

Filistinli yetkililer, mahkemeye sunmak üzere iki dosya hazırlıyor. Bunlardan biri İsrail’in yasadışı yerleşim faaliyetleri ile ilgili diğeri ise İsrail’in Temmuz ayında Gazze’ye başlattığı ve 2 binden fazla kişinin ölümüne neden olan saldırısına ilişkin.

Filistin, BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in işgal ettiği topraklardan çıkmasını isteyen karar tasarısının kabul edilmemesi üzerine aralarında Roma Statüsü’nün de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya imza atmıştı.

Filistin Devleti, Roma Statüsü’ne katılım belgesini 2 Ocak’ta BM Genel Sekreterliği’ne sunmuştu.

Roma Statüsü ile kurulan UCM, taraf ülkelerin topraklarında işlenen soykırım, insanlığa karşı suç, savaş ve saldırı suçlarını işleyen bireyleri yargılıyor.

Filistin, UCM’ye yaptığı başvuruda, 13 Haziran 2014 itibarıyla Filistin topraklarında mahkemenin otoritesini kabul ettiğini duyurmuş ve İsrail’in son Gazze saldırısını da UCM’nin incelemesini istediğini ifade etmişti.

UCM’den yapılan açıklamada ise bir ülkenin Roma Statüsü’ne katılma kararı alması ile mahkemenin hangi suçları nasıl yargılayacağına karar vermesinin farklı konular olduğu kaydedilmişti.

ABD ve İsrail ise Filistin’in UCM’ye katılma kararına tepki göstermişti.

İsrail bu karara tepki olarak Filistin yönetimine verilmek üzere Filistin vatandaşlarından toplanan vergileri ödemeyi durdurmuş ancak geçen hafta vergilerin yeniden ödenmesine karar vermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.