Filipinler’de özerk Müslüman bölge için geçiş komisyonu kuruluyor

Filipinler’de özerk Müslüman bölge için geçiş komisyonu kuruluyor

Filipinler’de geçtiğimiz aylarda hükümet ile ‘çerçeve barış anlaşması’ imzalayan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), Bangsamoro ismi verilecek özerk Müslüman bölge için geçiş komisyonunun üyelerini belirliyor.

MİKC’ten yapılan açıklamada, Bangsamoro Temel Yasaları’nı yazacak geçiş komisyonu için delegelerin seçimine başlandığını duyuruldu. 15 kişilik bir gruptan oluşacak komisyonun üyelerini ise Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, önerilen adaylar arasından seçecek. MİKC’nin adayları arasında bir kadın, toplumu temsilen bir kişi, İslami ilimlerde uzam bir kişi ve MİKC’nin askeri kadından bir temsilci yer alacak.

Filipinler Devlet Başkanı Aquino, 15 Ekim’de imzalanan “çerçeve barış anlaşması”nda yer alan geçiş komisyonunun kurulması için geçtiğimiz günlerde karar imzalamıştı. Komisyonda MİKC ve hükümeti temsil edecek 15 kişi yer alacak.

Filipinler hükümeti ile Müslüman grup arasından varılan anlaşma çerçevesinde Mindanao adasında Bangsamoro ismi verilecek özerk bölge kurulacak. Geçiş komisyonu, Bangsamoro Temel Yasaları’nın hazırlamakla birlikte, anayasaya değişikler önerebilecek. Ayrıca bölge için yerel kurumlarla kalkınma programları hazırlayacak.

Başlangıç olarak geçiş komisyona 100 milyon peso (2,44 milyon dolar) bütçe ayrıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.