Everest’e tırmanan genç İsrailli, Türk dağcının hayatını kurtardı

Everest’e tırmanan genç İsrailli, Türk dağcının hayatını kurtardı

Dünyanın en yüksek zirvesi Everest’e tırmanan İsrailli dağcı Nadav Ben-Yehuda (24), soğuktan donmak üzere olan Aydın Irmak’ı (46) ölümden kurtardı.

İsrail basınında çıkan haberlere göre, olay 19 Mayıs’ta meydana geldi. Zorlu bir ilerleyişin ardından dinlenmek için durduğu Kamp 4’ten tekrar yola çıkan Nadav Ben-Yehuda, 8 bin 848 metrelik dağın son 1000 metresini tırmanmaya başladı. Ordudan ayrıldıktan sonra 2 yıl da dağcılık eğitimi aldığı belirtilen İsrailli dağcı, kendisine eşlik eden yerli rehberle birlikte zirveden sadece 250 metre uzaklıkta aniden durmak zorunda kaldı.

Yehuda, buzlu bir tepenin üzerinde yaşam belirtisi olmaksızın yatmakta olan Türk dağcı Aydın Irmak’ı gördü. O yüksekliğe kadar zaten 2 cesedin yanından geçen Yehuda, bir önceki gün Kamp 4’te tanıştığı arkadaşı Aydın Irmak’ı kurtarmaya karar verdi. Tırmanışa devam etmesi halinde Everest’in zirvesine ulaşan en genç İsrailli dağcı ünvanını elde edecekken planlarını değiştirdi. Türk dağcıyı omuzlarının üzerine alan Yehuda, rehberle birlikte Aydın Irmak’ı kampa götürmeye karar verdi.

Eksi 40 derece sıcaklık, saatte 200 kilometre hızla esen rüzgar, oksijen maskesinin kırılması gibi talihsizlikler ve zorlu şartlarla birlikte ekibin aşağı inmesi tam 8 saat sürdü. 2 dağcının da yüzünde yanıklar oluştu. Eldivenlerini çıkarmak zorunda kalan Yehuda’nın elleri donma belirtileri göstermeye başladı. Her şeye rağmen Kamp 4’e ulaşmayı başaran 3 kişi, helikopterle Nepal’in başkenti Katmandu’daki bir hastaneye getirildi. Nadav Ben – Yehuda ile Aydın Irmak’ın durumlarının iyi olduğu belirtildi.

İsrail basınına konuşan Yehuda, “Aydın benden bir gün önce yola çıkmıştı. Onu yolumun üzerinde buldum. Zirveye çıkmak yerine hayatını kurtarmaya karar verdim. Bu fikir işe yaradı. Aydın’la birlikte akşam yemeği yemiştik” dedi. Yaklaşık 11 saatlik bir tırmanışın ardından zirveye ulaştıklarını ve geri dönüş yolundayken bilincini kaybettiğini belirten Aydın Irmak ise, “Neredeyse ölmek üzereydim. Nadav’ın sesiyle uyandım. Ona gitmesini söyledim, birisini taşımak çok zordur. Ama o beni bırakmadı. Benim hayatımı kurtardı” diye konuştu.

Son yılların en kanlı tırmanış sezonlarından birisinin yaşandığı Everest’te sadece geçtiğimiz hafta 4 dağcı yaşamını yitirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.