Eski başbakana yolsuzluktan hapis cezası

Eski başbakana yolsuzluktan hapis cezası

Yolsuzlukla yargılanan Güney Kore’nin eski başbakanı Lee Wan-koo, bir yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen yıl adı rüşvet olaylarına karışan Güney Kore’nin Eski Başbakanı Lee Wan-koo, önceki mahkemelerde 8 aylık hapis cezasına çarptırılmış, Lee ise bu karara itiraz etmişti. Bugün ise itiraz davasının sonucu açıklandı. 

Mahkeme, Lee’nin siyasi bağış yasası ve devlet yönetiminin şeffaflığı yasasını ihlal ettiğine kanaat getirdi. Ses kayıtlarında Keangnam Enterprises Şirketi’nin Başkanı Sung Wan-jong’un Lee’ye rüşvet verdiğini söylemesi ve Sung’un çalışanlarının verdikleri ifadenin de bununla örtüşmesini delil kabul eden mahkeme heyeti, Eski Başbakanı Lee’ye 1 yıl ağır hapis cezası verdi. 

LEE, GEÇEN YIL GÖREVİNDEN İSTİFA ETMİŞTİ.

Eski Başbakan Lee Wan-koo’nun içinde olduğu hükümette önemli görevlerde bulunan ve hala görevini sürdüren iktidardaki Saenuri Partisi’ne mensup 8 üst düzey siyasetçinin değişik dönemlerde bir iş adamından rüşvet aldığı iddia edilmişti.

Rüşvet skandalı, devlet projeleriyle ilişkisi olan Keangnam Enterprises Şirketinin Başkanı Sung Wan-jong’un geçen yıl intihar etmesi ile başlamıştı. İntihar olayının ardından Başbakan Lee’nin de ismi ve aldığı rüşvet miktarının bulunduğu bir liste ortaya çıkmıştı.

Söz konusu listede Lee Wan-koo’nun intihar eden iş adamından 30 milyon Won (27 bin dolar) rüşvet aldığı yazılıydı. Lee, tartışmaların büyümesi üzerine göreve başladıktan birkaç ay sonra başbakanlık görevinden istifa etmişti. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.