Esed’den Rusya’ya sürpriz ziyaret

Esed’den Rusya’ya sürpriz ziyaret

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye krizi başladığından bu yana ilk kez Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’le Moskova’da bir araya geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin ve Esed’in dün Moskova’da bir araya geldiğini açıkladı.

Krizin başlamasından bu yana 4 yıl aradan sonra Esed’in ilk kez Moskova’ya bir ziyaret gerçekleştirmesi sürpriz olarak değerlendirildi. Rusya’nın Suriye’de 30 Eylül’den bu yana devam eden operasyonları dikkate alındığında Putin’in Suriye krizinde daha etkin rol üstleneceğine dikkat çekildi.

Peskov, dün akşam Moskova’yı ziyaret eden Esed’in, Putin ve Rusya yönetiminden üst düzey isimlerin yer aldığı geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdiğini söyledi. Görüşmenin uzun sürdüğünü belirten Peskov, Esed’in Suriye’de yaşanan gelişmeler ve Suriye ordusunun planları ile ilgili bilgi verdiğini kaydetti.

Esed’in Moskova’dan ayrılıp ayrılmadığı konusunda bilgi vermeyen Peskov, Rusya’nın Suriye’de düzenlediği hava operasyonları, terörle mücadele ve ikili ilişkilerin de masaya yatırıldığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmede Suriye krizinin çözümüne yönelik son sözün Suriye halkında olduğunu ve krizin siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladığı ifade edildi.

ESED: RUSYA OLMASAYDI, TERÖRİSTLER SURİYE’NİN BÜYÜK BİR KISMINI ELE GEÇİRİRDİ

Rusya ile birlikte Suriye’de zafer kazanmaları ve Suriye’yi yeniden inşa edecekleri konusunda umutlu olduğunu kaydeden Esed de, Rusya’nın yardımlarından dolayı teşekkür etti. Suriye’nin ekonomik ve siyasi açıdan yeniden inşa edileceğinden emin olduklarını ifade eden Esed, “Rusya ile birlikte terörü yeneceğiz. Suriye’yi yeniden inşa edeceğiz. Herkesin barış içinde yaşadığı bir ülke kuracağız” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye’de siyasi çözümün sağlanmasının önündeki engelin terör olduğunu vurgulayan Esed, “Öncelikle terörle mücadele etmemiz gerekir. İkinci olarak da siyasi çözümün ortaya konması gerekiyor. Tüm Suriye halkı ülkelerinin kaderinin belirlenmesi sürecine katkı sağlamak istiyor” şeklinde konuştu.

PUTİN: IŞİD MİLİTANLARI RUSYA’YA DÖNMEMELİ

Esed’le görüşmesinde Putin, “Maalesef, eski Sovyetler Birliği ülkelerinden 4 bin civarında militan ellerinde silahla hükümet güçlerine karşı savaşıyor. İdeolojik olarak farklı düşünceler ve çatışma deneyimleri ile onların Rusya topraklarında görünmelerine asla izin vermeyiz…” dedi.

Bölgedeki diğer ülkeler gibi, Rusya’nın da bölgede devam eden terör olaylarından endişe duyduğunu belirten Putin, “Uluslararası terör örgütleri Ortadoğu’da belirli bir bölgede etkin olmak istiyor. Bölgenin istikrarsız hale gelmesi bir ok ülkede sorunlara neden oluyor. Bu bizi de endişelendiriyor” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.