Esed’den Cenevre-2 öncesi kısmî ateşkes hamlesi

Esed’den Cenevre-2 öncesi kısmî ateşkes hamlesi

Suriye’de Beşşar Esed rejimi, ülkedeki iç savaşa barışçıl çözüm bulmayı amaçlayan 22 Ocak’taki Cenevre-2 konferansı öncesi sürpriz bir adım attı.

Esed yönetimi, başkent Şam’a bağlı Kabun bölgesinde ateşkes ilan etti. Buna göre rejim, Kabun’da muhaliflere yönelik saldırıları durdururken, burada gözaltına alınan muhalifleri serbest bırakma, ablukayı kaldırma ve bölgeye insani yardımların girişine izin verme taahhüdünde bulundu. Suriye muhalefeti ise Esed rejiminin halen birçok bölgeyi kuşatma altında tuttuğunu belirterek Kabun’da ilan edilen ateşkesi, Cenevre’ye yönelik ‘göz boyama hamlesi’ olarak değerlendirdi. Muhaliflerin çatı örgütü Suriye Milli Konseyi (SUK) üyesi Yusuf Mahli, “Rejim, Cenevre Konferansı öncesi her türlü tavizi verdiğini göstermeye çalışıyor. Uluslararası kamuoyunun gözünü boyuyor. Şam’a bağlı Yermuk Filistin kampında insanlar açlıktan ölüyor. Oraya ise yardım kuruluşlarının girmesine izin vermiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD ve Rusya dışişleri bakanları hafta sonu Paris’te görüşmüş, Amerikalı bakan John Kerry, çatışmaların yoğun olduğu Halep’te ‘yerel bir ateşkes’ yapılabileceğini ifade etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.