Esed’den Batı’ya IŞİD’e karşı işbirliği mesajı

Esed’den Batı’ya IŞİD’e karşı işbirliği mesajı

Esed rejimi, IŞİD’e karşı alarma geçen Batı’ya işbirliği önerdi. IŞİD’in Suriye toprakları üzerinde kendi izinleri olmadan vurulmasını ‘egemenliklerinin ihlali ve saldırganlık’ olarak değerlendireceklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Muallim, “IŞİD’e karşı beraber mücadele edelim.” mesajı verdi.

ABD ve Batılı müttefikleri, radikal selefi örgüt IŞİD’i yenilgiye uğratmak için Suriye’yi de kapsayacak geniş bir harekât planını tartışırken Esed rejiminden “IŞİD’e karşı beraber mücadele edelim.” mesajı geldi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye’de rejimin izni olmaksızın IŞİD’e yönelik gerçekleştirilecek hava saldırılarını ‘egemenliklerinin ihlali ve saldırganlık’ olarak değerlendireceklerini, ancak IŞİD’e karşı uluslararası tolumla işbirliğine gidebileceklerini söyledi. Şam’da bir basın toplantısı düzenleyen Muallim’in açıklaması, IŞİD’in son aylardaki ilerleyişi hakkında Esed rejiminden yapılan ilk üst düzey açıklama oldu. Muallim, hava saldırılarının IŞİD’i yok etmek için yeterli olmayacağını savunarak örgütün finans ve silah kaynaklarının ‘kurutulması’ gerektiğini savundu. Muallim’in açıklamasının, Suriye’nin kuzeyinde rejim güçlerinin elindeki son merkez olan Rakka şehri yakınlarındaki Tabka hava üssünün önceki gün IŞİD’in eline geçmesinin hemen ardından yapılması dikkat çekti.

Suriyeli Bakan’ın açıklaması, Esed rejiminin ülkesindeki iç savaşın başından bu yana muhalif grupların tümünü ‘terörist’ olarak niteleyerek kendisini ‘radikallere’ karşı Batı’nın güvenilir müttefiki olarak lanse etme stratejisinin bir parçası olarak yorumlandı. Muallim’in aynı açıklamada IŞİD tarafından kafası kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteciyi hatırlatarak “Foley’in katledilmesini kınıyoruz, fakat sorabilir miyim, Batı, silahlı kuvvetlerimize ya da sivillere yönelik IŞİD ve Nusra Cephesi tarafından gerçekleştirilen katliamları hiç kınadı mı?” sorusunu sorması da bu yorumu destekliyor. Şam yakınlarındaki Guta bölgesinde yaşanan ve 1400 kadar Suriyelinin öldüğü kimyasal saldırı nedeniyle bundan tam bir yıl önce ABD tarafından vurulmanın eşiğine gelen Esed rejimi ve en büyük destekçisi İran’la, şimdi IŞİD’e karşı işbirliği yapılıp yapılamayacağı Batı kamuoyunda tartışılıyor. Ancak dün bir açıklama yapan Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, IŞİD tehdidine karşı Esed rejimiyle ilişkilerin yeniden canlandırılmasının şu an için gündemlerinde olmadığını söyledi.

Cumhuriyetçi senatörlerin IŞİD’in Suriye’de de vurulması yönündeki yoğun baskısına maruz kalan ABD Başkanı Barack Obama ise Irak’ta devam eden hava operasyonuna Suriye’yi de dahil etme konusunda henüz kesin kararını vermedi. Washington Post gazetesinin haberine göre Irak’ın Suriye sınırında Amerikan insansız hava araçları günlük istihbarî uçuşlar gerçekleştirirken, Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik istihbarat yetersizliği, Obama’yı acele adımlar atmaktan alıkoyuyor. Gazeteye göre, Esed rejiminin güçlü hava savunma sistemleri de Washington’u Suriye’de havadan operasyon gerçekleştirmek hususunda düşündürüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.