Esed, Türkmen köylerini bombalıyor

Esed, Türkmen köylerini bombalıyor

Suriye’de Esed rejiminin Rusya hava desteğiyle saldırılarını sürdürdüğü Bayırbucak bölgesinde Türkmen birliği Sultan Abdülhamid Tugayı ağır kayıplar veriyor.

Mevcut şartlarda Türkmen savaşçıların daha fazla dayanamayacağından ve rejim eline geçecek bölgeden Türkiye’ye bir mülteci akını daha başlayacağından endişe ediliyor.

Suriye’de Türkmenlerin ana-yurdu konumundaki Bayırbucak bölgesinde Rusya’nın havadan desteklediği Esed rejimi güçleri şiddetli saldırılarını sürdürüyor. Kızıldağ tepesinin de düşmesi sonrasında Türkmen savaşçıların direniş gösterdiği pek çok köy de karadan da bombardıman menziline girdi.

Zaman ekibi, Türkiye tarafında sınırın sıfır noktasında takip ettiği saldırılarda Türkmen mevzilerine dakikada iki top mermisi düştüğünü gözlemledi. Ağır kayıplar veren Türkmen birliği Sultan Abdülhamid Tugayı’nın mevcut şartlarda daha fazla dayanamayacağı, bu durumda rejim eline geçecek bölgeden Türkiye’ye bir mülteci akını daha başlayacağı ve Türkmenlerin, rejim kontrolünde kaldıkça, anayurtlarına bir daha dönemeyeceği değerlendirmesi yapılıyor.

Hatay Valisi Ercan Topaca, şu ana kadar saldırılar nedeniyle Türkiye sınırına gelen Türkmen sayısının 1.500 olduğunu açıkladı.

ESED, GÜÇ GÖSTERİSİ YAPIYOR

Lazkiye ve İdlib arasında kalan bölgede Sultan Abdülhamid Tugayı’nın yanı sıra başını terör örgütü El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve Ahrarul Şam güçlerinin çektiği Fetih Ordusu birlikleri de bulunuyor. Rejim safında ise Suriye düzenli ordu birliklerinin yanı sıra İran ve Hizbullah askerleri ile Irak, Afganistan ve Pakistan’dan gelen Şii savaşçıların olduğu iddia ediliyor. Top mermilerinin düştüğü yerlerden yükselen dumanlar sınırdan çıplak gözle görülebiliyor. Bağımsız kaynaklara teyit ettirilemeyen bilgilere göre muhalifler arasındaki kayıplar 150’yi buldu. Rejim tarafındaki kayıplar ise gizemini koruyor ancak Esed yanlısı Mukaveme Suriye grubu lideri Mihraç Ural, sosyal paylaşım hesabında Türkmen Dağı’ndaki çatışmalarda oğlunun da ağır yaralandığını duyurdu.   

Rejim bugün saldırıların yoğunlaştığı bölgenin batısında yer alan Keseb ve civarı ile Hatay/Yayladağı Sınır Kapısı’nın karşısını elinde bulunduruyordu. Bayırbucak’ı da tamamen ele geçirmesi halinde Akdeniz kıyı şeridindeki hâkimiyetini perçinlemiş olacak. Bu durumda Türkiye’nin Suriye olan 911 kilometrelik sınırı boyunca da Cerablus ve Azzez arasında terör örgütü IŞİD’in kontrolünde 90 kilometrelik bir kısım hariç olmak üzere tamamıyla rejim ya da PKK bağlantılı PYD’nin hâkimiyeti söz konusu olacak.

Türkiye, 22 Haziran 2012’de bir askeri keşif uçağının Akdeniz üzerinde düşürülmesi sonrasında angajman kurallarını değiştirerek sınıra yaklaşan her silahlı unsura tehdit olarak algılanıp müdahale edileceğini duyurmuştu. Rusya’nın askeri desteğini arkasına alan Suriye rejim lideri Beşşar Esed’in sınırda yer alan Bayırbucak’ta hem de Türkmenlere yönelik operasyonlarla Ankara’ya da güç gösterisi yaptığı değerlendiriliyor.

ANKARA’YA İLGİSİZLİK SUÇLAMASI

Son yıllarda devam eden savaşlar nedeniyle Irak ve Suriye’de büyük ölçüde yerlerinden olan Türkmenlerin yaşadıkları karşısında Ankara’ya ilgisiz ve yetersiz kaldığı eleştirileri yöneltiliyor. Özellikle 2013 sonrasında AK Parti iktidarları Suriye’de Zara ve Çobanbey ile Halep’in Türkmen köylerindeki kayıplara, Irak’ta ise Kerkük’te oluşan fiili duruma sessiz kalmakla suçlanıyor.

Suriye Türkmen Meclisi Onursal Başkanı Mehmet Şandır, “Bayırbucak Türkmen bölgesinde etnik temizlik yapılıyor. Akrabalarımızın yaşadığı, Türkiye’nin tarihi sorumluluğu olan coğrafyada Esed rejimine alan açılmak isteniyor. Türkmen coğrafyası ayaklar altında iken Ankara adım atmakta geç kalıyor. Beyanatlarla sorumluluk yerine getirilmiş olmaz. Yapılan yardımlar hiç yeterli değil” sözleriyle hükümete tepkisini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.