Esed rejimine konsey ayarı geldi

Esed rejimine konsey ayarı geldi

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, nihayet Suriye konusunda anlaşmaya vardı. BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın hazırladığı taslağa konsey tam destek verdi. Konsey, Beşşar Esed rejimine de Annan’la tam işbirliği yapması için uyarıda bulundu.

Konsey tarafından çıkarılan başkanlık açıklamasında Suriye’deki şiddet nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyulduğu, ülkedeki ciddi insan hakları ihlallerini de kınandığı ifade edildi.

Özel Temsilci Annan’ın Esed rejimine sunduğu altı maddelik öneriye tam destek veren Konsey, bu önerilerin “Suriye’nin demokratikleşme sürecinde Annan’la tam işbirliği; ordu birliklerinin şehir merkezlerinden hemen çekilmesi ve tüm tarafların silahlı şiddete son vermesi; insani yardıma muhtaç bölgelere sınırsız erişim hakkı sağlama ve uluslararası insani örgütlerin bu bölgelere ulaşımı için hergün en az iki saat boyunca çatışmaların durdurulması; gösteriler sırasında gözaltına alınan tüm politik tutukluların serbest bırakılması; ülke genelinde yerli ve yabancı tüm başına özgürce çalışma imkanı verme; gösteri yapma hakkına saygı duyma” olduğu bildirildi.

Başkanlık açıklamasıyla Esed rejiminin Annan’la tam işbirliği yapmaması durumunda yeni kararlar alacağı uyarısında bulunan Konsey üyeleri, Annan’ın Suriye’nin demokratikleşme süreciyle ilgili Konsey’e gerekli görüldüğünde bilgi vermesi de karara bağlandı.

Konsey’de bugün başkanlık açıklamasına 15 üye ülkenin de onay vermesi ile yapıldı. Konsey’de 5’i daimi 10’u ise iki yıl süre ile geçici olmak üzere toplam 15 üye ülke bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.