Esed, muhalifleri Halep’te kuşatmak üzere

Esed, muhalifleri Halep’te kuşatmak üzere

Suriye’de İran ve Hizbullah destekli Esed rejimi güçlerinin Halep’i kuşatmak için başlattığı saldırılarda çatışmalar Handarat ve Sifat köylerinde şiddetli biçimde sürüyor. Suriye’nin en büyük kenti Halep’te rejim, muhaliflerin dışarı ile tek bağlantı hattı olan 6 kilometrelik dar koridoru da kapatıp kenti tamamen kuşatmak üzere.

Esed güçleri Halep kent merkezi ve Handarat kasabasında silahlı güçlerin kentten çıkması halinde sivillere zarar verilmeyeceği şeklinde duyurular yapıyor. Türkiye sınırına yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Handarat’ın düşmesi halinde Halep şehir merkezi rejim tarafından dört bir yandan tamamen kuşatma altına alınmış olacak ve kentin içinde kalan muhaliflerin dışarı ile bağlantısı kesilecek.

Rejimin Halep’i kontrol altına alması durumunda ise muhaliflerin Suriye’de İdlib ve Hama’da operasyonlarının da ikmal hattı büyük oranda kesilecek. Bu önemli kazanım karşısında da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i diplomatik çözüme ikna etmenin imkansız hale geleceği yorumları yapılıyor.

ZAMAN’ın ulaştığı muhaliflerin çatı örgütü SMDK Halep üyesi Yusuf Mahli, “Handarat’ın düşmesi halinde Halep kent merkezi tamamen kuşatma altına alınmış olacak. 6 kilometrelik bir hat kaldı. Kentin ikinci bir Baba Amr ve Doğu Guta olması ihtimali var. Maalesef bütün dünyanın gözü Kobani’de. Halep’te siviller var ve devrimin kalbi. Her gün varil bombaları ve savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Aylardır kuşatmanın yaşandığını, destek verilmesini talep ediyoruz ancak hiçbir yerden yardım gelmiyor. Durum son derece ciddi. Bu insanlar ölüme terk ediliyor. Dört tarafı kuşatılacak olan muhalif gruplar 40 kilometrelik bir alana hapsedilecek. ” ifadelerini kullandı.

Halep’ten başlayıp Kilis’e uzanan yaklaşık 80 kilometrelik hat aynı zamanda muhaliflerin Türkiye ile tek bağlantı noktasını oluşturuyor ve bu hat boyunca yayılan bölgelerde hala yüz binlerce sivil yaşıyor. Halep kent merkezinin rejimin kontrolüne geçmesi bir yandan muhalifleri Türkiye sınırına doğru çekilmeye zorlarken, Türkiye içine büyük bir sivil göç dalgasının yaşanmasına da neden olabilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.