Esed: Kimyasallar bir yılda, 1 milyar dolara imha edilir

Esed: Kimyasallar bir yılda, 1 milyar dolara imha edilir

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, ülkesinin her ne pahasına olursa olsun kimyasal silahları imha etmede kararlı olduğunu söyleyerek, bunun bir yıl gibi bir zaman alacağı ve maliyetinin de 1 milyar dolar olacağını söyledi.

Batılı ülkeler, 21 Ağustos’ta Guta bölgesine yapılan kimyasal saldırı ve yüzlerce insanın yaşamını yitirmesinden Esed’i sorumlu tutmuştu. Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’de kimyasal silah kullanımını araştıran heyeti de silahların hükümete bağlı güçler tarafından kullanıldığını savundu.

Çarşamba akşamı Fox News’e konuşan Esed, “Hem teknik, hem de parasal olarak oldukça çözümü güç bir konu. Bazı araştırmalar bunun maliyetinin bir milyar doları bulacağını gösteriyor.” dedi.

ABD’nin kimyasal silahların teslimi konusunda istekli olup olmadığı sorusuna Esed, “Bu çevreye çok zararlı bir durum. Eğer Amerika Birleşik Devletleri toksit ve maddeleri alıp parasını ödeyerek sorumluluğu üstlenecek ve Amerika’ya götürmeyi istiyorsa bunu neden yapmıyor?” şeklinde konuştu.

Başkan Barack Obama ile hiç konuşmadığının altını çizen Esed, Obama’nın kendisini ‘sert eleştirdiğine’ dair ifade için, “Bu içeriğe bağlı, zira bu sohbet değil.” dedi.

Şam’da, eski demokrat milletvekili Dennis Kucinich ile Fox News kanalının muhabiri Greg Palkot’a konuşan Esed, sürdürülen savaşın El Kaide ile Batı tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu’na karşı olduğunu kaydetti. Esed, kendilerinin binlerce El-Kadie mensubuna karşı savaştıklarını da savundu.

Suriye’nin kuzeyinde radikal gruplar ile savaştıklarını belirten Esed, Halep de dahil bölgede radikallerin Şeriat devleti kurmayı amaçladığını savundu.

Geçtiğimiz hafta da CBS televizyon kanalından Charlie Rose’a mülakat veren Esed, Kucinich ve Palkot’un sorularına İngilizce cevap verdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.