Erika fırtınası şimdiye kadar 20 ölü 31 kayıp verdi

Erika fırtınası şimdiye kadar 20 ölü 31 kayıp verdi

Karayip Adaları’nda etkili olan Erika fırtınası şimdiye kadar 20 kişinin ölümüne 31 insanın da kaybolmasına yol açtı.

Özellikle Dominik Cumhuriyetinde can kayıplarına yol açan fırtına, Haiti’de ölümlere yol açtı. Cumartesi sabah saatlerine kadar fırtına nedeniyle ölenlerin sayısının 20 kayıpların ise 31 olduğu açıklandı.

Amerika’nın Florida eyaleti güney kıyılarında etkisini göstermeye başlayan Erika’nın giderek gücünü kaybetmesi bekleniyor. Bir ara kasırga kategorisine yükselen Erika, daha sonra hızını kaybetmesiyle fırtınaya dönüştü. Ancak Erika’nın fırtınaya dönüşmesi ile beraberinde getirdiği aşırı yağışların yol açtığı seller, toprak kaymaları etkili olduğu bölgelerde can alıyor. Haiti de aşırı yağmurlar sonunda torak kaymasından bir, yine şiddetli yağmurun yol açtığı trafik kazasında da 4 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

BAŞBAKAN: ÜLKE 20 YIL GERİYE GİTTİ

Dominik Cumhuriyeti Başbakanı Roosevelt Skerrit, dün televizyondan yaptığı konuşmada Erika’nın ülkeyi 20 yıl geriye götürdüğünü ve dağlık ada ülkesine metrekareye 38 cm yağmur düştüğünü dile getirdi. Yıkım açısından Erika’nın tarihe geçtiğini belirten Skerrit,, yüzlerce evin, köprünün, yolun yıkıldığını dile getirdi.

Dominik Cumhuriyeti’nde şuana kadar kayıpların sayısını resmi makamlar 31 olarak duyurdu. Ülkenin havalimanı hala kapalı. Ülkede yine yolların kapalı olması nedeniyle bazı bölgelere hala ulaşılamadığı da bölgeden gelen haberler arasında.   

Skerrit, felaket bölgelerinde insanların birbirlerini kurtararak hayatta tutunduklarını belirterek, yaşadıklarının ulusal bir trajedi olduğunu söyledi.

FLORİDA’DA SU BASKINLARI OLMASI BEKLENİYOR

Florida eyaletinde de etkisini gösteremeye başlayan Erika için daha önceden burada acil durum ilan edilmişti. Florida Valisi Rick Scott, eyalet genelinde acil durum ilanında bulunmuş, insanlar ise evlerine yiyecek, içecek depolamıştı.  

Erika, Karayip Adaları’nda felakete yol açmış olsa da son bir aydır kuraklık çeken Florida, Haiti gibi ülkelere de adeta hayat suyu oluyor. MIT Üniversitesi meteoroloji profesörü Kerry Emanuel, Erika’nın Porto Riko, Florida’nın bazı bölgeleri ve Haiti’nin yaşadığı kuraklığın ardından gelmesinin bölge için çok yararlı olduğunu dile getirdi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi’nin verdiği bilgiye göre, Erika’nın 130 millik (205 km) bir alanda Küba üzerinden kuzeybatı yönünde saatte 35 km hızla ilerlediği kaydedildi. Fırtınanın cumartesi sabah ölçümlerine göre hızının da 55 km olduğu dile getirildi.

Erika,’nin ABD topraklarında etkili olduğu yerlere 7.6cm  ila 15.2 cm yağış bırakması bekleniyor.  Özellikle pazar günü Florida’nın güney ve orta kesiminde yaşayanlar su baskınlarına karşı uyarıldı. Pazar günü bu bölgelere 7.6 cm ila 12.7 cm arasında yağış beklendiği bildirildi.

PASİFİK ÜZERİNDEKİ KASIRGA 4 KATEGORİSİNE YÜKSELDİ

Bu arada Pasifik Okyanusu’nda görülen Jimena kasırgasının da kateogori olarak 4’e yükseldiği bildirildi. Kasırga Merkezi’nin verdiği bilgiye göre, saattteki hızının 240 km ulaştığı aktarılan kasırganın pazartesi gününe kadar etkili olacağı ancak sevindirici tarafının da herhangi bir kara parçasında etkili olmayacağı oldu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.