Erdoğan’ın sözlerine Beyaz Saray’dan sert tepki

Erdoğan’ın sözlerine Beyaz Saray’dan sert tepki

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Org. Joseph Votel’in açıklamasına üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı sert ifadeler, Beyaz Saray’ın tepkisine yol açtı.

“Her türlü spekülasyonu reddediyoruz” diye konuşan Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Eric Schultz, Başkan Barack Obama’nın “Spekülasyonun bu tarz beslenmesi Türkiye’yle ilişkilerimizi etkiler. Şu anda Türkiye’yle yakın ilişki içindeyiz” dediğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Amerika’nın Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimini defalarca kınadığını hatırlatan Beyaz Saray Sözcüsü, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Defalarca Cumhurbaşkanı Erdoğan’a desteğimizi ifade ettik, Türkiye’de demokratik seçimle işbaşına gelen hükümete desteğimizi ifade ettik. Türkiye’deki demokratik kurumlara saygı, bizim için yol gösterici bir ilkedir” diye konuştu.

Eric Schultz, “Amerika’nın bunun arkasında olduğu, müdahil olduğu ya da önceden haberdar olduğu yönündeki her türlü spekülasyon, Başkan Obama’nın da dediği gibi, tamamen asılsızdır” dedi.

Erdoğan ‘Darbecilerin yanında yer alıyorsun’ demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün, Türkiye’deki muhataplarının hapse atıldığı ve Türkiye’deki gelişmelerin IŞİD’le mücadeleyi olumsuz etkilediğini söyleyen ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Votel’in açıklamalarına sert tepki göstererek, generali ‘darbecilerin yanında yer almakla’ suçlamıştı.

Erdoğan, “Amerika’da önemli bir makamda olan general, ‘irtibatta olduğumuz komuta kademesinden içerde olanlar bulunduğunu görüyorum’ diyor. Bunu söylüyor. Buna karar vermek senin haddine mi? Sen kimsin? Darbecilerin yanında yer alıyorsun, zaten darbeci senin ülkende” diye konuşmuştu.

‘Spekülasyonlar hiç yapıcı değil’

Doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine değinen Schultz, Erdoğan’ın iddialarının “tamamen yanlış olduğunu ve hiçbir kanıt bulunmadığını” söyledi.

Schultz, “Başkan Obama Cuma günü yaptığı açıklamada, o sırada Amerika’nın müdahalesi olmadığını ve önceden haberdar olmadığını söyledi, bunun aksi yönündeki bir spekülasyon ‘asılsızdır’ dedi. Ayrıca Başkan, bu tarz spekülasyonların Türkiye’de görev yapan askerlerimizi tehlikeye attığını belirtti. Bundan dolayı bu yöndeki konuşmalar ve spekülasyonlar hiçbir şekilde yapıcı değil. Ayrıca doğru da değil” dedi.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Eric Schultz, Başkan Obama’nın Türkiye’de hayatın normale dönmesine odaklandığını; (darbe gibi) bu tarz bir olayın toplumu ve hükümeti nasıl sarstığının farkında olduğunu; şu anda izleyeceği en doğru yolun da iki ülke arasındaki geçmişe dayalı geleneğin ve demokratik kurumlara bağlılığın sürdürülmesi olduğunu bildiğini belirtti.

Amerika’nın Türkiye’deki darbe girişimini ilk kınayan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türkiye’nin demokratik kurumlarına bağlılığın hem kamuoyu önünde hem de Erdoğan’ın nezdinde özel olarak kendisine iletildiğini ifade etti.

‘IŞİD’le mücadele çabalarımız samimi bir şekilde devam ediyor’

Türkiye’yle ilişkilerin güçlü bir şekilde sürdüğünün altını çizen Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Eric Schultz, “IŞİD’le mücadele koalisyonu çerçevesinde çabalarımız samimi bir şekilde devam ediyor” diye konuştu. Bu çerçevede Amerikalı komutanların yakın çalışabilmek amacıyla Türkiye’deki muadilleriyle ilişkide olmasının doğal olduğuna dikkati çeken Schultz, şöyle devam etti: “Savunma Bakanlığımız da buna değinmişti. Görünen o ki, darbeyle birlikte bu süreç de geçen haftalarda müdahaleye uğradı. Bu da anlaşılabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, Türkiye’de halk olanlardan dolayı sarsılmış durumda. Başkan Obama, eğer (Türkiye’de) ordu içinde bir grup subay darbe girişiminde bulunduysa, uçaklar kaldırıp hükümeti yıkmaya çalıştıysa, bunun bizi de sarsacağını söyledi.”

Başkan Obama’nın Türk hükümetinin darbe girişimi sonrası tavrında da itidal uygulaması çağrısında bulunduğunu hatırlatan Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı, “Obama Türkiye’deki demokratik kurumlara güçlü ve daimi bağlılık çağrısında bulundu. Bunlar ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, gösteri yapma özgürlüğü gibi ilkelerdir. Obama, Türkiye’nin gücünü kısmen demokratik geleneklere saygıdan aldığını söyledi. Bu ilkeler Türkiye’nin anayasasında da mevcuttur. Başkan darbe girişimi başarısızlığa da uğramış olsa, bu ilkelere saygının devamından emin olmak istiyor. Türkiye’nin bunları aşması için en iyi yol bu olacak” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.