Erbil’de kanlı saldırı

Erbil’de kanlı saldırı

Irak’ın en güvenli yerlerinden biri olan Kürt Bölgesel Yönetimi’nin merkezi Erbil’de dün valilik binasını hedef alan intihar saldırısında 5 kişi öldü, 30’a yakın kişi yaralandı. Saldırının arkasında IŞİD olduğu sanılırken, Kürt lider Barzani bu örgütle mücadele için Batı’dan daha fazla ağır silah istedi.

Şiddetin pençesindeki Irak’ta ‘güvenli bir vaha’ olarak görülen Kürt bölgesel yönetiminin başkenti Erbil, dün bombalı bir saldırı ile sarsıldı. Bir intihar saldırganı, bomba yüklü bir araçla valilik binasını hedef aldı. Valiliği koruyan polislerin tehlikeyi fark ederek ateş açması üzerine içeri giremeyen saldırgan, aracını binanın misafir girişi kısmında patlattı. Erbil Kalesi ile valilik binası arasındaki bölgede saat 12.00 civarında düzenlenen saldırıda ikisi sivil ikisi güvenlik görevlisi olmak üzere en az 5 kişi hayatını kaybederken 29 kişi yaralandı. 20’den fazla araç kullanılamaz hale geldi, çevredeki birçok bina da hasar gördü. Şehirde bir yılı aşkın bir sürede gerçekleştirilen ilk büyük saldırıyı üstlenen bir grup olmadı. Ancak Kürt yetkilililer, Mesud Barzani başkanlığındaki Kürt yönetimine sürekli tehditlerde bulunan IŞİD’den şüpheleniyor. IŞİD, haziran ayında başlattığı yıldırım taarruzla ülkenin ikinci büyük şehri Musul dahil Irak topraklarının üçte birini ele geçirirken ağustos ayında Erbil’i tehdit eder noktaya ulaşmıştı. Örgütün şehre ilerleyişi, peşmerge güçlerinin direnişi ve ABD’nin hava saldırıları ile durdurulmuştu. Irak ordusunun IŞİD karşısındaki çözülmesinin ardından peşmergeler bu örgütle mücadelede etkili güç olurken, Erbil, bu savaşta Batı’nın en güvendiği kale olarak ön plana çıktı. Peşmergeler ile örgüt militanları arasında Irak’ta Suriye sınırından İran sınırına kadar olan bin kilometrelik hat üzerinde çatışmalar devam ediyor. Erbil, Ankara’nın izniyle Suriye’deki Kobani’ye de 150 kadar peşmerge gönderdi.

BARZANİ, BATI’DAN AĞIR SİLAH İSTEDİ

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, IŞİD’le mücadelede en etkin müttefik olarak gördükleri peşmergelere askeri yardım gönderirken, Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani, bu desteğin yetersiz olduğunu söyledi. France 24 kanalına konuşan Barzani, Batı’yı, peşmergenin IŞİD’e kesin darbe vurmasını sağlayacak miktarda ağır silah vermemekle suçladı. Gelen yardımın ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade eden Kürt lider, zırhlı personel taşıyıcıları, helikopterler ve top istedi.
IŞİD saflarında ikinci Fransız cellat
Amerikalı yardım gönüllüsü Peter Kassig ile 14 Suriye askerinin başı kesilerek infaz edildiğini gösteren video kaydındaki bir militanın daha Fransız vatandaşı olduğu tespit edildi. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande dün Canberra’da gazetecilere yaptığı açıklamada pazar günü yayınlanan videodaki ikinci Fransız’ın kimliğini belirlediklerini söyledi. Paris savcılığı hafta başında Fransız istihbaratının analizlerine göre Kassig videosunda esirleri infaz edildikleri yere götüren militanlar arasında Maxime Hauchard adlı bir Fransız’ın bulunduğunu duyurmuştu. İkinci Fransız’ın kimliği ise açıklanmadı. IŞİD saflarında en az 2 bin Avrupalının savaştığı ifade edilirken örgütün en fazla adam devşirdiği ülkelerin başında yoğun Müslüman nüfusun bulunduğu Fransa yer alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.