Ennahda, bağımsızlar hükümeti teklifi yaptı

Ennahda, bağımsızlar hükümeti teklifi yaptı

Tunus’ta, geçen ay muhalif milletvekili Muhammed el-İbrahmi’ye düzenlenen suikastın ardından başlayan gösteriler üzerine iktidardaki İslami eğilimli Ennahda Partisi, siyasetçi olmayanlardan müteşekkil bir hükümet kurulması çağrısı yaptı.

Arap Baharı’nın ilk durağı olan ülkede Mısır’da yaşanan darbenin ardından gösterilerin artması üzerine, Ennahda’nın ikinci adamı Hamadi Cibali, “Ülkeyi altı ay içinde yapılacak seçimlere götürecek siyasi olmayan bir hükümet teşkil etmeliyiz.” açıklamasında bulundu.

Cibali’nin açıklaması, muhalefetin hükümetin istifa talebine sıcak bakmayan Ennahda’nın pozisyonunu değiştirebileceği şeklinde yorumlandı. Cibali ayrıca Kurucu Meclis’i anayasa ve seçim kanununu tamamlayarak ülkeyi son dönemdeki bu en derin siyasi krizden çıkarmaya yardım etmeye çağırdı.

Tıpkı Mısır gibi Tunus’ta da dikta rejiminin 2011 yılında halk ayaklanması ile devrilmesinden sonra dini Ennahda Hareketi iktidara gelmişti. Ancak Ennahda lideri Raşid Gannuşi, Mısır’dan farklı olarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna ülkenin önde gelen laik isimlerinden Munsif Marzuki’nin oturmasını sağlamıştı. Ancak buna rağmen bazı muhalif partiler, ülkenin hızla dini bir zemine kaydığını öne sürerek seçimlerin yenilenmesini ve dini partilerin siyasetteki etkisinin sınırlandırılmasını istiyor.

Mısır’daki gibi Tunus’ta da ordu, polis ve istihbaratın ana omurgasını dikta rejiminin devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali döneminin isimleri oluşturuyor. Ayrıca Tunus halkı, Mısır’ın aksine Arap dünyasının en laik toplumlarından biri olarak gösteriliyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.