El Kaide lideri Yemen’de öldürüldü

El Kaide lideri Yemen’de öldürüldü

ABD’nin arananlar listesinde bulunan Arap Yarımadası’ndaki El Kaide’nin üst düzey liderlerinden İbrahim Rubaiş, Yemen’de ABD’ye ait insansız hava aracının saldırısında öldürüldü.

Al Jazeera’nın haberine göre, Yemen’de faaliyet gösteren Arap Yarımadası’ndaki El Kaide’nin (AYEK) üst düzey liderlerinden İbrahim Rubaiş’in başına beş milyon dolar ödül konmuştu.

Saldırının iki gün önce gerçekleştiği belirtilen AYEK’in açıklamasında, Rubaiş’in Yemen’in hangi bölgesinde öldürüldüğüne dair bilgi ise yer almadı.

Rubaiş’in öldüğüne dair açıklamanın ardından Yemen ve ABD’li yetkililerinden herhangi bir açıklama yapılmadı.

Aslen Suudi Arabistanlı olan İbrahim Rubaiş daha önce Afganistan’da savaşıyordu. Rubaiş birkaç yıl Guantanamo’da kaldıktan sonra 2006 yılında serbest bırakılmıştı. Rubaiş sonra Yemen’e giderek burada bulunan El Kaide’ye katıldı.

Rubaiş daha önce de Yemenlileri Suriye’de savaşmaya çağırmış, Husilerin gerçekleştirdiği ‘darbenin’ ardından ise Husi liderlerin yanı sıra onlara destek veren devrik lider Ali Abdullah Salih’in öldürülmesi çağrısında bulunmuştu.

Siyasi krizin yaşandığı Yemen’de Husilerin başkent Sana’nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden’i ‘geçici merkez’ ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

Bu gelişmelerden sonra Husilerin Aden’e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 Mart’ta Husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.