El Bab operasyonuna koalisyondan destek yok

El Bab operasyonuna koalisyondan destek yok

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), uluslararası koalisyon güçlerinin, Türkiye ve bazı isyancı grupların, Suriye’nin kuzeyindeki El Bab kasabasını IŞİD’den (Irak Şam İslam Devleti) almak için gerçekleştirdiği operasyona destek vermediğini açıkladı.

Irak’ın başkenti Bağdat’tan, bir video konferansla gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD’li Albay John Dorrian, operasyona uluslararası koalisyon güçlerinin hava desteği vermediğini çünkü operasyonun Türkiye tarafından “bağımsız” bir şekilde başlatıldığını söyledi.

Dorrian ayrıca ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ve birlikte hareket ettiği isyancı gruplara destek için gönderdiği bazı özel güçlerini de çektiğini belirtti.

Amerikalı sözcü, “Bu, onların aldığı ulusal bir karar” dedi ancak ‘Türkiye’yle çalışmaya devam etmek istediklerini’ de sözlerine ekledi.

Halep’in kuzeydoğusundaki El Bab, Türkiye sınırının yaklaşık 30 kilometre güneyinde,

Kasaba, PYD’nin (Demokratik Birlik Partisi) denetimindeki, fiili olarak ilan edilen, doğudaki Kobani ve batıdaki Afrin kantonlarının arasındaki hatta yer alıyor.

Türkiye, 24 Ağustos’ta bazı Suriye isyancı güçlerle birlikte Fırat Kalkanı operasyonuna başlamıştı.

Cerablus kasabasının alınması ardından çevre yerleşimlerde operasyon sürmüş, son olarak El Bab’ın da hedeflendiği açıklanmıştı. Türkiye, YPG’yi de hedef alacağını belirtmişti.

Ankara ile Washington arasında YPG (Halk Savunma Birlikleri) üzerinden yaşanan gerilim sürüyor.

Türkiye YPG’nin ‘terörist’ örgüt olduğunu belirtirken ABD ise IŞİD’e karşı sahada etkin savaşan bir müttefik olarak görüyor.

Son olarak ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu SDG (Suriye Demokratik Güçleri), savaşçılarını Rakka operasyonuna katılmak için Menbic kasabasından çekeceğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.