Ekvador’dan Chevron’a 9.5 milyar dolar ceza

Ekvador’dan Chevron’a 9.5 milyar dolar ceza

Ekvador yüksek mahkemesi, uzun süredir Amazon ormanlarını kirlettiği yolunda iddialar bulunan Amerikalı petrol firması Chevron’a verilen cezayı onadı. Buna göre şirket, mahkemenin daha önce verdiği cezanın yarısı olan 9 milyar 500 milyon doları ödeyecek. 

Davanın görüldüğü yerel mahkeme 2011 yılının şubat ayında verdiği kararda aynı miktarda para cezasına hükmetmişti. Ancak 1972 ile 1990 yılları arasında yapılan çevre kirliliğiyle ilgili olarak Chevron’un kamuoyu önünde özür dilemeyi reddetmesi üzerine miktar iki katına çıkartılmıştı. Yüksek mahkeme cezanın bu kısmını kaldırarak kararın ilk haline dönülmesine hükmetti ancak Chevron’un suçlu olduğunu da onamış oldu.

Chevron ile Amazon bölgesinde yaşayan yerli halkın hukuki savaşı 1993 yılına dayanıyor. Yargılama süreci eski Amerikan petrol şirketi Texaco hakkında New York’ta başlamıştı. Ancak 1992 yılında Ekvador’dan çekilmiş olan Texaco, 2001 yılında Chevron tarafından satın alınmıştı. Büyük çoğunluğu yerlilerden oluşan yaklaşık 30 bin kişilik davacı topluluğu bunun üzerine Ekvador yargısına başvuruda bulunmuştu. Bölge sakinleri Texaco’yu 70’li ve 80’li yılarda zehirli atık sularını Lago Agrio çevresindeki Amazon yağmur ormanlarına boşaltmakla suçluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.