Ege’de 6.5 şiddetinde deprem oldu

Ege’de 6.5 şiddetinde deprem oldu

Türkiye’nin batısındaki tüm illeri sarsan Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki deprem Gökçeada’nın 40 kilometre batısında Ege Denizi’nde meydana geldi. Depremin merkez üssüne en yakın yerleşim merkezi konumundaki Gökçeada’da bazı binalar ağır hasar gördü ve boşaltıldı.

Afet ve Acil Durum (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu,  Ege Denizi’nde Çanakkale’nin 90 km açıklarında ve yerin 11.21 km altında meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde 266 kişinin panik nedeniyle yaralandığını açıkladı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

AFAD’dan deprem ile ilgili yapılan açıklama şöyle: “AFAD Türkiye Deprem Veri Merkezi’nden alınan verilere göre saat 12.25’de meydana gelen, merkez üssü Ege Denizi Çanakkale’nin 90 km. açıkları olan depremin büyüklüğü Mw=6.5, şiddeti 7 ve derinliği 11.21 km olarak gerçekleşmiştir. Depreme en yakın yerleşim yeri Çanakkale’nin Gökçeada İlçesi Uğurlu Köyü’dür ve merkez üsse uzaklığı 34.71 km’dir. Başta İstanbul olmak üzere Ege ve Marmara bölgelerinin büyük bir bölümünde şiddetli şekilde hissedilen depremde alınan ilk bilgilere göre Edirne ve Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde bazı evlerin çatılarında hasar meydana gelmiştir. Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Bursa, Kütahya, İzmir, İstanbul, Tekirdağ ve diğer civar il ve ilçelerle yapılan görüşmelerde herhangi bir can kaybı olmadığı bilgisi alınmış olup, 112 ve SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre deprem sonrası panikle balkondan atlayan bazı vatandaşlarımızda ufak çapta yaralanmalar meydana gelmiştir.

Söz konusu deprem sonrası büyüklükleri 3 ile 5.3 arasında değişen onlarca artçı şok yaşanmıştır. Bu artçı şoklar arasında büyüklüğü 5.3 ve 4.4, merkez üssü Saros Körfezi yine büyüklüğü 4.6, merkez üssü Çanakkale Eceabat olan üç artçı depremde bulunmakta. Artçı şoklar devam etmektedir. Bölgedeki deprem aktivitesi Başbakanlık AFAD tarafından 7/24 izlenmekte olup, depremden dolayı hasar gören binalara girilmemesi gerekmekte.

BALIKESİR: Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki deprem Balıkesir’de de hissedildi. Balıkesir’de şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmazken bir yurttaki öğrenciler, büyük bir korkuyla kendileri dışarıya attı. Sokağa inen vatandaşlar, yakınlarına telefonla ulaşmaya çalıştı. Bu arada uzun bir süre telefon şebekeleri devre dışı kaldı. Yakınlarına ulaşamayan bazı vatandaşların, büyük endişe duyduğu gözlendi. Hafta sonu olması sebebiyle depreme sokakta yakalananların büyük bölümü, hissettiklerini dile getirdi.

ÇANAKKALE: Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, depremin 22 saniye kadar sürdüğünü ve ilde panik yarattığını söyledi. Vali Çınar, “Kaymakamlarla görüşmelerimiz yaptık. Kriz merkezi oluşturduk. Bütün bilgiler dahilinde can ve mal kaybı olmadığına yönelik bir durum var. Fakat bu deprem halidir, çürük ve dayanıksız yapılarda hasar meydana gelecektir. Birkaç vatandaşımızın panik yaparak atladığı için yaralananlar var. Kırıkları var. Kontrollerimiz hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Hava güzel ve insanlar dışarıdaydı. Acil bir durum yok. Panik havası da dağılacaktır. İnşallah can mal kaybı haberleri de gelmez” dedi.

EDİRNE: Merkez üssü olan Saros Körfezi ve Gökçeada açıklarında meydana gelen depremde; Enez ilçesine bağlı Vakıf köyünde 3 ev hasar gördü bir evin ise bahçe duvarı yıkıldı. Köylülerden İlyas Karataban, daha önce bu şiddette depremi 17 Ağustos depreminde yaşadıklarını belirtti. Depreme evin dışında yakalandığını anlatan Karataban, “Büyük bir gürültü oldu. Ağaçlar sallanmaya başladı. Ayakta durmakta güçlük çektim. Bir adam ilerleyemedim. Köyde 3 evde hasar oldu. Ancak herhangi bir yaralanma olayı yaşanmadı.” dedi. Edirne’nin Keşan ilçesinde de şiddetli biçimde hissedildi. Vatandaşlar kendilerini sokağa attı. Telefonlar kilitlendi. Pencereden atlayan veya aşırı korku yaşayan dokuz kişi hastaneye kaldırıldı.

GÖKÇEADA: Türkiye’nin batısındaki tüm illeri sarsan Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki deprem Gökçeada’nın 40 kilometre batısında Ege Denizi’nde meydana geldi. Depremin merkez üssüne en yakın yerleşim merkezi konumundaki Gökçeada’da bazı binalar ağır hasar gördü ve boşaltıldı. Gökçeada ilçe merkezinde ve köylerinde bazı eski binaların duvarları da yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi.

BANDIRMA: Ege Denizi açıklarında saat 12.25’te meydana gelen büyüklüğü 6,5 olarak ölçülen deprem Bandırma’da vatandaşları sokağa döktü. Dershanelerde bulunan öğrenciler depremle birlikte sokağa kaçıştı. Panik halindeki öğrenciler cep telefonlarıyla yakınlarını ararken Bandırma’daki vatandaşların bazıları da iş ve evlerini terk etti. Büyük bir şokla kendilerini sokağa atan vatandaşlar yakınlarına haber vermek için cep telefonlarına sarıldı. Depremi hissedenler, adeta beşik gibi 10-15 saniye kadar sallandık.” dediler.

İSTANBUL: “Deprem üssü 6.5 şiddetinde Gökçeada açıklarında Ege denizi olarak görülüyor. İstanbulumuzla ilgili herhangi bir olumsuz bilgi şu ana kadar intikal etmemiştir. Bilgi toplamaya devam ediyoruz. Merkezi İstanbul dışında olduğu anlaşılan bir deprem hissettik. Detaylı bilgileri paylaşacağız. Geçmiş olsun.”

İZMİR: Kandilli’den alınan bilgilere göre 6,5 büyüklüğündeki depremin ardından saat 12.31’de Saros Körfezi’nde 4,8, saat 13.11’de 4,3, saat 13.18’de ise Gökçeada’da 3,4 büyüklüklerinde sarsıntılar oldu. İzmir Valisi Mustafa Toprak, deprem sebebiyle il genelinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını bildirdi.

MANİSA/SOMA: Marmara ve Ege bölgelerini sallayan deprem, maden faciasının yaşandığı Manisa’nın Soma ilçesinde de oldukça güçlü bir şekilde hissedildi. Somalılar, kendilerini sokağa attı.Yaklaşık 10 saniye süren bir deprem oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, depremin Gökçeada’nın batısında, saat 12.25’te meydana geldiğini belirterek, büyüklüğünün 6,7 olduğunu açıkladı. Rasathane, daha sonra depremin büyüklüğü 6,5 olarak düzeltti.

SAKARYA: Ege Denizi’nde meydana gelen ve  6,5 büyüklüğünde olduğu açıklanan deprem Sakarya’da da paniğe yol açtı. 17 Ağustos 1999 depreminde en büyük hasarı gören bölgelerden olan Sakarya’da halk yaklaşık 10 saniye süren sarsıntının ardından ev ve işyerlerinden çıkıp sokaklara döküldü. Adapazarı’nın en işlek caddesi olan Çark Caddesindeki kafeterya ve işyerlerinde bulunanlar panik halinde kaçıştı. Telefonların da kilitlenmesi sebebiyle yakınlarına ulaşamayanlar çok korktuklarını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.