Dünyanın en güçlü bilgisayarı Çin’de

Dünyanın en güçlü bilgisayarı Çin’de

Uluslararası Top 500 Organizasyonu, dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarı sıralamasını açıklarken, birinciliği son iki listede de birinci olan Çin’in Tianhe 2 isimli bilgisayarı kazandı. Çoğu Çin’in kendi imkânlarıyla geliştirilen ve Çin Ulusal Savunma Teknolojileri Üniversitesi tarafından işletilen Tianhe-2, geçen Haziran’da 33.86 petaflop/sn işlem hızıyla listenin birinci sırasında yer almıştı. Bu bilgisayar Çin’de malzeme, atmosfer ve ekonomi bilimleri ile kirlilikle mücadele gibi alanlarda kullanılıyor.

Sınıflandırma, bilgisayarların sayısal başarılarına göre yapılıyor ve saniyede 1 katrilyon işlem gücü olarak bilinen petaflop yöntemi kullanılıyor. PC bölümü Çin’in Lenova şirketine satılan IBM’in Roadrunner adlı bilgisayarı ise 1 petaflop sınırını beş yıl önce geçmişti.

1993’ten beri altı ayda bir açıklanan listede Çin’in süper bilgisayar sayısının yüzde 20 arttığı, süper güç ABD’nin ise yüzde 15 azaldığı kaydedildi. Ancak ülke bazında ABD, 233 süper bilgisayarla birinci konumda bulunuyor. Tamamı gelecek hafta açıklanacak listede Çin, geçen yıl 63 olan süper bilgisayar sayısını bu sefer 72’ye çıkardı.

Listede İngiltere’nin 30, Fransa’nın 27, Almanya’nın ise 23 süper bilgisayarı bulunuyor.

İlk bilgisayar 1979’da üretilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.