Dünya Sağlık Örgütü: Pandemi bitmedi; kaygılıyız!

Dünya Sağlık Örgütü: Pandemi bitmedi; kaygılıyız!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Cuma günü yaptığı açıklamada, Koronavirüsüne karşı geliştirilen aşılara ilişkin son gelişmelerin olumlu olduğunu, ancak bu müjdeli haberlerin pandeminin sonuna gelindiği gibi giderek büyüyen bir algı oluşturmasının kaygı uyandırdığını söyledi.

İngiltere’nin Çarşamba günü Pfizer’ın Alman ortağı BioNTech ile geliştirdiği aşıya onay veren ilk ülke olması, küresel çapta bir buçuk milyon insanın ölümüne, küresel ekonominin alt üst olmasına ve milyarlarca insanın gündelik yaşantısında aksaklıklara neden olan salgını sona erdirilebileceğine ilişkin umutları canlandırdı.

DSÖ Başkanı, “Aşılarla ilgili ilerlemeler hepimize moral veriyor, artık tünelin ucundaki ışığı görebiliyoruz. Ancak örgütümüz, Korona pandemisinin bittiği gibi giderek büyüyen bir algı oluşmasından ötürü kaygılı” ifadelerini kullandı.

Korona pandemisinin daha uzun süre devam edeceğinin altını çizen Tedros, ülke hükümetleri ve halklarının alacağı kararların kısa vadede pandeminin seyrini ve ne zaman sona ereceğini belirleyecek unsurlar olacağını kaydetti.

“Zor bir yıl olduğunu ve insanların yorulduğunu biliyoruz, ancak tam kapasite çalışan ya da kapasitesini aşan hastaneler için durum olabileceğinin en kötüsü” diyen Tedros, “Gerçek şu ki şu anda birçok yerde Corona virüsünün çok hızlı bulaştığına tanık oluyoruz. Bu da hastaneler, yoğun bakım üniteleri ve sağlık çalışanları üzerinde olağanüstü baskı oluşturuyor” dedi.

Birleşmiş Milletler: “2021 insani felaketler yılı olabilir”

Öte yandan Birleşmiş Milletler’den üst düzey yetkililer, 2021 yılının insani felaketlerin yaşanacağı bir yıl olabileceği ve zengin ülkelerin Korona pandemisiyle mücadelede “aşı yarışına” girip yoksul ülkeleri ezip geçmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

BM bünyesinde düzenlenen Corona özel zirvesi kapsamında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un yanı sıra Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı David Beasley de görüşlerini açıkladı.

BM’den bu hafta başında yapılan açıklamada Korona pandemisinin yayılmasını durdurmak için alınan önlemlerin ve bunların ekonomiye olan yansımalarının, insani yardıma muhtaç olanların sayısında yüzde 40 oranında artışa yol açtığı kaydedildi. BM, bu ihtiyacı gidermek için 35 milyar dolarlık yardım fonu çağrısında bulundu.

Dünya Gıda Programı Başkanı Beasley, “Şu anda tanık olduğumuz duruma dayanarak 2021’in felaketlerle dolu bir yıl olacağını tahmin edebiliriz” dedi, hatta kıtlığın bazı ülkelerin “kapısına dayandığını” belirtti.