Dünyada yardıma muhtaç insan sayısı rekor seviyeye ulaştı

Dünyada yardıma muhtaç insan sayısı rekor seviyeye ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünyada insani yardıma muhtaçların sayısı 81 milyona ulaşarak rekor seviyeye çıktı.

BM, krizlerden yine her zaman olduğu gibi en çok çocukların mağdur olduğunu ifade ederken yardım kuruluşları çalışanlarının da can güvenliğini tehdit eden unsurların ciddi seviyede arttığına işaret etti.

Dünyada baş gösteren siyasi, askeri krizler ve doğal felaketlerin yol açtığı sorunlardan etkilenen insan sayısı da artamaya devam ediyor. Suriye, Irak, Gazze, Somali, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan başta olmak üzere dünyanın farklı bölge ve ülkelerinde yaşanan savaşların yol açtığı krizlerin mağdur ettiği insan sayısında artış gözleniyor. BM’nin ‘Dünya İnsanî Yardım Günü’ dolayısıyla açıkladığı rakamlar, insanî yardıma muhtaç kişilerin sayısının hiç olmadığı kadar yükseldiğini ortaya koyuyor. BM verilerine göre dünya çapında 81 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda. Yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmenin bedeli ise 13 milyar dolar olarak açıkladı.

Yardıma muhtaç 81 milyon insandan 59 milyonunun çocuk olduğu belirtilirken UNICEF, durumu en kritik ülkelerin Irak, Güney Sudan, Suriye ve Orta Afrika Cumhuriyeti olduğunu açıkladı.

Diğer yandan kriz bölgelerinde faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına yönelik saldırıların sayısı da rekor düzeye ulaştı. Danışmanlık şirketi Humanitarian Outcomes’ın verilerine göre 2013’te kriz bölgelerinde 155 yardım kuruluşu çalışanı öldürüldü, 171 çalışan yaralandı ve 134’ü kaçırıldı. Ölü sayısı 2012’ye göre yüzde 66 artarken sadece Afganistan’da 81 ölüm vakası kaydedildi. BM verilerine göre yardım kuruluşları için en tehlikeli ülkeler Afganistan, Suriye, Güney Sudan, Sudan ve Pakistan olara belirlendi. 2014 Ocak-Ağıstos ayları arasında ise 79 yardım kuruluşu çalışanı hayatını kaybetti.

BM, Irak’ın başkenti Bağdat’ta 2003 yılında BM merkezine düzenlenen ve BM Özel Temsilcisi Sergio Vieira de Mello dahil 22 BM çalışanının öldüğü saldırı anısına 19 Ağustos tarihini ‘Dünya İnsani Yardım Günü’ ilan etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.