Dünya Bankası,BM ve AB dünyanın en fakir bölgesine el uzatıyor

Dünya Bankası,BM ve AB dünyanın en fakir bölgesine el uzatıyor

Birleşmiş Milletler (BM) ile Dünya Bankası, Afrika’nın ortasından geçen ekobölge Sahel’de insani durumun iyileştirilmesi için yeni bir girişim başlatıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim’in düzenledikleri ortak basın toplantısında, bölge ülkeleri ile koordineli olarak Dünya Bankası’nın sağlayacağı maddi kaynakla bölgede yatırıma yönelik teşvik sağlanacağı açıklandı.

BM ve Dünya Bankası dışında yeni girişime katkı yapacaklar arasında Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Afrika Kalkınma Bankası da yer alıyor. Önümüzdeki hafta başında ilk olarak Mali’yi ziyaret edecek olan Ban ile Kim’e BM Sahel Bölgesi Özel Temsilcisi Romano Prodi, Afrika Birliği Başkanı Dlamini Zuma, Avrupa Birliği Kalkınma Komiseri Andris Piebalgs ve Afrika Kalkınma Bankası Başkanı Donald Kaberuka eşlik edecek.

Gezilerine Mali ile başlayacaklarını aktaran Ban, Nijer, Burkina Faso ile Çad’ı da ziyaret edeceklerini duyurdu. Ban, Sahel bölgesinin kalkınmasını, yoksulluktan kurtulmasını ve barış ve istikrara kavuşmasını hedefleyen bir program üzerinde çalıştıklarını, önümüzdeki hafta gerçekleştirecekleri ziyaret sırasında bu konuda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini yerinde görme fırsatı elde edeceklerini kaydetti.

Sahel Bölgesi’nin dünyanın en fakir bölgesi olduğunu söyleyen Ban, ekonomik ve politik olarak ta en kırılgan yer olduğuna işaretti. Ban ayrıca bölgeyi ziyaret etme sebeplerinin ilk olarak Mali’de geçen yıl yaşanan darbe ve ardından Fransa’nın askeri müdahalesinden sonra bölgede mevcut kötü şartların iyileştirilebilmesi için bölge ülkeleri arasında işbirliğinin arttırılmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri ikinci gerekçe olarak ise sorunların çözümü için bölgesel yaklaşımın gerekli olduğunu dile getirdi. ‘‘Bölge ülke liderleri sınırlara bakmadan çözüme odaklı eylem içinde olmalılar.’’ diyen Ban, bölgede milyonlarca insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

Ban, Sahel’deki sorunların üstesinden yalnızca bir ülke ya da organizasyonun gelemeyeceğini belirterek, özellikle teröre karşı işbirliğinin şart olduğunu vurguladı. Yeni girişimin üçüncü hedefinin ise sözü edilen bölgedeki ülke liderleri arasında birliğin sağlanması olduğunu söyleyen Ban bölgenin kırılgan yapıdan istikrara kavuşabilmesinin yolunun yatırım ve barıştan geçtiğini hatırlattı. Ban ayrıca‘‘Kalkınma için istikrar ve barış şarttır. Barışın ve istikrarın sürdürülebilmesi için de kalkınma şarttır.’’ dedi.

Dünya Bankası Başkanı Kim ise başkanı olduğu kurumun bölgede ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi amacıyla tarımdan enerjiye kadar bir takım projelere destek sağlayacaklarını söyledi. Ekonomik kalkınma kadar bölgede salgın hastalıklarla mücadele için de kaynak ayırdıklarını aktaran Kim, sağlayacakları yardım tutarı hakkında kesin bir rakam vermedi. Ancak Kim bu yeni girişimin 24 aylık bir zaman dilimini kapsayacağını söyledi. Kim, “Sahel’de 11 milyon insan açlık tehlikesiyle karış karşıya. 5 yaşından küçük beş milyon çocuk beslenme sorunu yaşıyor. Bölgede suç ve terörizm kol geziyor. Küresel iklim değişikliği bölgeyi kuraklaştırıyor. Sadece bölgedeki devletlerin çabalarıyla bu sorunların üstesinden gelinemez.” diye konuştu.

80 milyon kişiden fazla nüfusa sahip olan Sahel bölgesi, dünya genelinde açlığın, yoksulluğun, kuraklığın ve çatışmaların en yoğun yaşandığı bölge olarak biliniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.