ABD’den dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilk tepki

ABD’den dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilk tepki

Amerika Birleşik Devletleri, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının yolunu açan anayasa değişikliği için ‘‘Türkiye demokrasisinin kalitesinin aşındırır’’ yorumunda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde fezlekeleri bulunan milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için yapılan anayasa değişikliğinin, “Türkiye demokrasisinin kalitesini aşındırır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner yaptığı yazılı açıklamada, “ABD olarak, parlementonun 100’den fazla milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını sağlayacak ve bugün kabul ettiği  anayasa değişikliğinin, Türkiye genelinde konuşma özgürlüğü üzerinde olumsuz bir etkisi olacağından endişe ediyoruz” dedi.

Sözkonusu anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına gönderilmesinin beklendiğine değinen Toner, demokratik toplumlarda ortak ilkenin, herkesin yasalar önünde eşit olduğunu vurguladı. Toner, “Tartışmalı yada rahatsız edici olsa bile politik içerikli düşünce özgürlüğünün sıkıca korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu özellikle bir ülkenin vatandaşları tarafından seçilmiş temsilcilerini içerince özellikle önemlidir”ifadelerine yer verildi.

ABD’nin, anayasa değişikliğini yakından izlemekte olduğunu da belirten Toner, “Bu değişiklik siyasi tartışma alanlarının daralması sonucuna yol açarsa, bu da Türkiye demokrasisinin kalitesini aşındırır” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.