Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Ülkemize konuşlandırılan Patriot bataryaları satın alınmadı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Ülkemize konuşlandırılan Patriot bataryaları satın alınmadı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot bataryalarının satın alınmadığını belirtti.


MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Davutoğlu, ABD, Almanya ve Hollanda’dan ikişer adet olmak üzere Türkiye’ye toplam 6 Patriot bataryası konuşlandırıldığını anımsattı.


Suriye’deki gelişmeler ve güvenlik durumunun Türkiye tarafından yakından izlendiğini ifade eden Davutoğlu, konunun NATO’da da müttefiklerle birlikte değerlendirildiğini ifade etti.


Davutoğlu, Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot bataryalarının satın alım olmadığını kaydetti. Ahmet Davutoğlu, bataryaların intikali, konuşlandırılması ve işletilmesinin Almanya’ya 25 milyon, Hollanda’ya 40 milyon Avro dolayında olacağının bu ülkeler tarafından açıklandığını belirtti.


NATO’nun temel kuralının, bir sistemin intikal, konuş ve işletim masraflarının sistemi tahsis eden müttefik ülke tarafından karşılanmasını öngördüğünü anlatan Davutoğlu, Türkiye’nin tüm müttefikler için geçerli standartlar çerçevesinde ev sahibi desteğini verdiğini ifade etti.


Davutoğlu, bataryaların konuşlandırılması ve işletimi için Almanya, Hollanda ve ABD’den bin 200 civarında müttefik personelin konuk edilmesinin öngörüldüğünü, Patriot sistemlerinin NATO muhabere ve bilgi sistemleriyle entegrasyonunu sağlamak üzere Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Danimarka ve ABD’den 10’ar askeri personelin “NATO Karargah personeli” sıfatıyla Türkiye’de bulunduğunu kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.